Rekordokat dönthet a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek internetes elérése. Nemcsak a televíziós nézettség érhet el csúcsokat világszerte a XVII. vb alatt, a futballfieszta az interneten és a mobiltelefon-szolgáltatók kínálataiban is nagy népszerűségnek örvend. Szakemberek szerint a világbajnokság a költségköteles on-line szolgáltatások egyik legnagyobb erőpróbája is lesz a világ legnépszerűbb sporteseményének egy hónapos időtartama alatt.

Németországban mindenesetre előnyt jelent az internetszolgáltatók számára, hogy a vb mérkőzéseinek közvetítési jogával bíró két közszolgálati televízió, az ARD és a ZDF a vb 64 meccséből mindössze 24-et sugároz egyenes adásban.

A Franciaország-Szenegál nyitómérkőzés után már az is bizonyossá vált, hogy a labdarúgó-vb hivatalos honlapja, a www.fifaworldcup.com minden korábbi látogatottsági rekordot megdöntött: összesen 463 millióan kattintottak rá már tíz nappal a vb megkezdése után a honlapra, amelyen hét különböző nyelven olvasható információ. Csak összehasonlításul: a két legutóbbi nagy sportesemény, vagyis a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiai és a 2000-es sydneyi nyári ötkarikás játékok internetes oldalára a játékok teljes ideje alatt 350 és 230 millióan voltak kíváncsiak.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől (FIFA) az on-line szolgáltatók közül egyébként a Yahoo! - amely egyben a FIFA hivatalos szponzora is - kapta meg az internetes közvetítési jogokat. Így a Yahoo! a nap utolsó mérkőzése után két órával egy négyperces video-összeállítást sugároz a fent említett weboldalon, amelyért a szolgáltatást igénybe vevőnek 22,5 eurót kell fizetnie.

A vb-láz nemcsak az interneten "cselez" gyorsan, a mobilszolgáltatók is komoly piaci lehetőségeket láttak benne: Németországban például a T-online mobiltelefon-hálózat egyik szolgáltatása szerint az igénylőknek akár minden egyes vébégól esetén megcsöngetik a telefonját, de 60 cent ellenében fotóalbumok is lekérhetők a hálózattól.

Magyarországon viszont még a Borsodi Liga mérkőzéseinek internetes közvetítési joga is szabályozatlan. A televíziós jogokat tulajdonló Magyar Labdarúgóliga igazgatója, Muszbek Mihály lapunknak elmondta: a lehetséges új sugárzási módok feltételrendszerének kidolgozására már felállítottak egy külön bizottságot. (SK)

Munkatársunktól