Június 13-tól Tombor Antalt nevezte ki a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. vezérigazgatójának a gazdasági miniszter - erősítette meg értesülésünket a régi-új vezérigazgató.

Mint ismert, január végén még Katona Kálmán, a Magyar Villamos Művek Rt. elnök-vezérigazgatója mentette fel erről a posztról Tombor Antalt, s helyére Bán Tamást, az MVM Rt. addigi vezérigazgató-helyettesét nevezte ki.

A megbízás elsősorban a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt.-nek a jövő január 1-jével történő ma-gyarországi árampiaci nyitásra történő felkészítésére szól. Tombor Antal a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, a független rendszerirányító felkészülésére elegendő idő van még, jóllehet az eredetileg elképzelt programhoz képest némi csúszás történt. Hozzátette azonban, hogy a feladatokat december 31-ig el kell végezni. A liberalizációt követően a hazai árampiacon a rendszerirányító részvénytársaság feladata lesz a közüzemi és a versenypiac irányítása.

A magyarországi piaci szereplők szerint különösen fontos a társaság függetlenségének biztosítása, részben ezért ren-delte az MVM Rt.-től közvetlenül a gazdasági minisztériumhoz az új villamosenergia-törvény. (VG)