Pártolják cégük leválását az amerikai Vivendi Universal Entertainment (VUE) vezetői a francia anyavállalatról. A Vivendi Universal (VU) amerikai érdekeltségéhez tartozik a hollywoodi filmstúdió, a Universal Pictures, ismert tévécsatornák, valamint számos vidámpark is. A cég vezetői szerint a mostani felállásban több olyan részleg is van a VU tulajdonában, amely nem passzol az egységes vállalati struktúrába.

A VUE tavaly, a Universal Studios Group felvásárlásával jött létre, a csoportba tartozik a kanadai Seagramtól megvásárolt Universal Pictures is.

A vezetők ugyanakkor elvetik azt a korábban már felmerült javaslatot, hogy az amerikai vállalatról csak a Universal Studiost válasszák le, ugyanis úgy vélik, ezzel a megoldással nem jutnának elegendő bevételhez.

A Vivendi Universal terveiről a Financial Times is úgy értesült, hogy a francia anyacég megszabadulna teljes tengerentúli érdekeltségétől. A 86 százalékos tulajdonrész eladása a Vivendi 10 milliárd eurós karcsúsítási programjának része lenne, amelyet az eladások második felére terveznek. Ugyanakkor a lap szerint az amerikai társaság időközben a Universal Music Group felé kacsingat. A VUE menedzsmentje azonban elismeri: a cég gazdasági erősödése terén nem jelentene előrelépést a zenekiadóval való együttműködés. A Vivendi "karcsúsítási" programjának keretében első körben kiadórészlegeit értékesítik majd, ennek ütemezéséről a cég szeptemberi értekezletén döntenek.