Megszűntek azok a szárnyasjárványok, amelyek miatt nagyobb piaci űr támadt, s mindehhez társult, hogy a tavalyi évhez képest az Európai Unióban fokozatosan telítődött a piac: egyrészt a thai, másrészt a brazil fagyasztott csirke olcsón, vámtechnikai trükkel csupán 10 százalékkal került be az unióba - egészíti ki az okokat Boros Attila, a Hajdú-BÉT Rt. vezérigazgatója.
A 15-30 százalék közötti ár- és mennyiségi csökkenést nem tudják kigazdálkodni a termelők és a feldolgozók. Az európai piacokon a nagyobb kínálat nyomán egyre nyomottabbak lettek az árak, így nem véletlen, hogy az EU 40-ről 44 euróra növelte az exporttámogatást tonnánként.
A belpiac sem segített, mivel a húsárakat meghatározó sertésexport sem növekedett. Belföldön esett a sertéshús ára, s ezt - mint mindig - követte a csirke, pulyka ára is. Erre a folyamatra erősített rá a tél végi "kínai csirke" botránya, ami igazi fogyasztáscsökkenést nem okozott, viszont tartósan lenyomta az árakat - teszi hozzá Poór Zoltán, a Valdor Rt. vezérigazgatója.
Azóta is csupán 390-400 forintot kell adni egy kiló csirkecombért, amely tavaly júniusban még 490 forintba került. A csontos csirkemell egy éve 810, ma 760, a filézett pulykamell 2001-ben 1150, most 940 forintba kerül. Ennek a fogyasztók örülnek, a termelők és feldolgozók nyereségessége már a múlté.
A termelők ez évben átlagosan az önköltségi szintet kapják meg a felvásárlási árban. Az önköltség 180 forint körül alakul, így az állami támogatásnak köszönhető, hogy az átlagos hatékonysággal gazdálkodó termelők nem veszteséget termelnek.
A feldolgozók számára viszont egyértelműen rossz ez az év: ágazati szinten több milliárd forintos veszteség halmozódott fel. A piaci egyensúlyért vállalt önkorlátozás nem vezetett eredményre. Az első fél évben így is 1 százalékkal több csirkét vágtak, mint egy évvel korábban, de mára csökkent a termelés. A 40-45 százalékra becsült feldolgozóipari többletkapacitás tartósan az egész ágazatot ellehetetleníti. A nemzetközi áruházláncokba nem minősített vágóhidakról megy az áru, ami keveredik a márkás magyar termékekkel.
Az export növeléséhez további állami segítség kellene. Az Európai Unióban 1 euróhoz 40 cent az állami támogatás, a magyar csirke 85-90 eurócent körül versenyképes, de nem 60 centtel. Ezzel az árral, nagy mennyiségben, folyamatosan nem tudunk versenyezni - véli Boros Attila, a Hajdú-BÉT Rt. vezérigazgatója. S akkor még nem is számítottunk a nemrégiben aláírt amerikai farmtörvényre, ami ezt az egész helyzetet tovább ronthatja - tette hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.