Értékpapírokkal elkövetett viszszaélés gyanúja miatt büntetőper indul a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózatának számító, nemrég csődöt jelentett Kmart vállalat két vezetője ellen. Enio Montini, a cég drogériai üzletláncának értékesítési igazgatója és Joseph Hofmeister üzletági alelnök a vád szerint az üdvözlőkártyákat gyártó American Greetingstől befolyó 42,3 millió dollárt egyösszegű bevételként könyvelte el, ami így segített leplezni az üzletág egyre olvadó bruttó árrését.

Számviteli szakértők szerint a bevételt a negyedévek között megosztva kellett volna nyilvántartani, sőt azt is megfelelően fel kellett volna tüntetni, hogy bizonyos feltételek mellett a Kmartnak ezt az összeget később vissza is kell majd fizetnie. Az ügyben az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) és az ügyészség is tovább folytatja a vizsgálatot. A Reuters által megkérdezett jogi szakértő szerint igen valószínűnek mondható, hogy a mostani kemény fellépés elsődleges célja, hogy megoldja az alsóbb szintű vezetők nyelvét, és így esetleg adatot szolgáltassanak a felső vezetők elen.

A könyvelési visszásságokkal kapcsolatos ügyek minél alaposabb és megnyugtatóbb kivizsgálása ugyanis az egész gazdaság érdeke. Az elmúlt bő egy évben ugyanis számos neves piaci szereplőnél merültek fel hasonló aggályok, amik a befektetőket folyamatosan bizonytalanságban tartják. A forráshoz jutás nehézségei pedig tényleges működésbeli problémákhoz vezethetnek.

A Kmart ügyében folytatott vizsgálat elrettentő erejét hivatott minden bizonnyal növelni, hogy az igazságügyi miniszté-

rium máris bejelentette, a mulasztás megállapítása esetén a vezetők akár tíz év szabadságvesztésre és több mint egymillió dollárnyi büntetés megfizetésére is ítélhetők.

Az üzletági vezetők ellen éppen egy nappal az után emel-tek vádat, hogy a Kmartnál fe-lelősségre vonták Charles Conaway korábbi vezérigazgatót, amiért késedelmesen értesítette az igazgatóságot a vállalat likviditási gondjairól, így hozzájárult a hónapokkal később bekövetkezett csődhelyzethez. (MDE)