Umberto Agnelli felállította csapatát - kommentálta egy bennfentes a FIAT-csoportnál történteket. Miután a cégben 30,4 százalékkal rendelkező Agnelli család arra törekedett, hogy erősebben tartsa kézben Olaszország legnagyobb magánvállalatát, Umberto Agnelli, a nemrégiben elhunyt Giovanni Agnelli öccse lett csütörtöktől az elnök. Elődje, Paolo Fresco menesztéséről már az elmúlt decemberben szóltak a hírek, így nem is meglepő, hogy az általa bejelentett májusi időpont helyett már a napokban lemondott. Vélhetőleg, hogy utat adjon Umbertónak, aki pedig vezérigazgatónak Giuseppe Morchiót, a Pirelli korábbi vezetőjét javasolta Alessandro Barberis helyett.

Morchio a negyedik FIAT-vezér nyolc hónap alatt, s belépésével Barberis feljebb lépett: első elnökhelyettes lett. Az igazgatósághoz csatlakozott a FIAT-leányvállalat Ferrari vezérigazgatója, Luca di Montezemolo is. A cég élén történt változásokról a Financial Times azt írta, hogy a General Motorstól független kilábalási terv jele. A hét végén a Paolo Fresco vezette delegáció tárgyalt a GM vezetőségével, de a jelek azt mutatják, hiábavaló kísérletet tettek rövid távú tőkeinjekció megszerzésére - tette hozzá a lap.

A GM szóvivője pedig azt jelentette be, a cég azon van, hogy a FIAT-ot támogassa átalakítási erőfeszítéseiben, ugyanakkor védje saját érdekeit is. Ezután szivárgott ki a FIAT berkeiből, hogy a két társaság jövője egyre inkább tőkeáramlás nélküli műszaki együttműködésként körvonalazódik.

A FIAT és legfontosabb hitelező bankjai nemrégiben tőkeemelésről döntöttek, amelynek felső határa 3 milliárd euró. Az összeg megközelíti a csoport jelenlegi piaci tőkeértékét, a 4,7 milliárd eurót, miután a részvények értéke kevesebb mint felére esett az elmúlt évben. A céghez közeli források szerint a repüléstechnikai vállalat, a FIAT Avio, valamint a Toro nevű biztosítótársaság eladása akár 4 milliárd euró bevételhez is juttathatja a csoportot. Azt is remélték, hogy a tőkeemeléshez a GM is hozzájárul, de ennek valószínűsége szinte nulla azután, hogy Fresco üres kézzel tért vissza Amerikából.