A világ legnagyobb élelmiszer-ipari csoportja, a svájci Nestlé tavaly 7,5 milliárd frankot meghaladó rekordszintű nettó nyereséget ért el, és több mint 5 százalékkal, 89 milliárd frank fölé nőtt a konszolidált árbevétele is. Ám a reálértékben, azaz az ár- és valutárfolyam-változások, valamint az akvizíciók hatása nélkül számított belső növekedése (3,4 százalék) valamivel elmaradt a tervezettől. A veveyi székhelyű csoport forgalma ugyanis Latin-Amerikában és az állateledel-üzletágban gyengébb volt a vártnál - jelentette a Reuters.

A Nestlé Hungária Kft. anyavállalata tavaly több akvizíciót (Schöller, Chef America, Saint Springs) fejezett be sikerrel, ám nem tudott érdekeltséget szerezni az amerikai Hershey csokoládégyártóban, amelyre a brit Cadbury Schweppes társasággal közösen pályázott.

A hosszú távú takarékossági programot hirdető Nestlé a Bloomberg szerint az idén további eredményjavulásra számít, annál is inkább, mivel a tavalyi eredményét a második fél évben erősen megterhelték az amerikai Ralston Purina állateledel-gyártó bekebelezésével kapcsolatosan megugrott (goodwill) költségek.