München város - szociáldemokrata-zöldek irányítású - tanácsa a közelmúltban úgy döntött, hogy az igazgatási apparátus nem kevesebb, mint 14 ezer számítógépét állítja át a Linux operációs rendszer alatti használatra. A döntést kommentálva a zöldek ottani önkormányzati frakciójának vezetője kijelentette, hogy ezzel rést ütöttek a Microsoft monopoljellegű pozícióján.

A lépés kapcsán a Financial Times német kiadása rámutat, hogy a Microsoft megszüntette a korábban használt, Windows NT platform műszaki támogatását, helyette pedig - jelentős engedményeket ígérve - a Windows XP és a hozzá tartozó Office-környezet megvásárlását sürgette a harmadik legnagyobb német város vezetésénél.

A szabad forrású és ingyenes operációs rendszer melletti döntés meghozatalánál az volt a meghatározó szempont, hogy a helyhatóság nem akarta többé kitenni magát olyan kényszernek, hogy mindannyiszor váltania kelljen, amikor a szoftvergyártó új termékkel jelenik meg. A Linuxszal együtt München a csomagban szereplő irodai alkalmazásokat is átveszi.

A bajor főváros előtt egy kisebb, délnémet helyhatóság - Schwäbisch Hall - állított át 416 számítógépet, ami óriási visszhangot váltott ki bel- és külföldön egyaránt, valóságos kérdésözönt indítva el az egész világról. A két helyhatóság lépésének jelentőségét fokozza, hogy települések egész soránál vált esedékessé régebbi Windows-rendszerek cseréje. Az átállást mindkét város esetében a SuSE Linux AG és az IBM Deutschland GmbH közreműködésével hajtják végre. A SuSE vezetője úgy véli, hogy a bajor főváros döntése az asztali alkalmazások körében hasonló áttörést fog hozni, mint amilyen a szerverek működtetésében már évekkel ezelőtt végbement.