Az idei év első felében 75 százalékkal, 15,2 milliárd dollárra csökkent világszerte az energetikai fúziós és vállalatfelvásárlási ügyletek (M&A) értéke az egy esztendővel korábbi 53,7 milliárdról. A PricewaterhouseCoopers elemzése szerint ennél kisebb mértékben, 215-ről 207-re esett az ügyletek száma is. A nyélbe ütött üzleteken belül növekedett a határokon átnyúló tranzakciók aránya: 2002 első felében az összes ügylet 33 százaléka volt ilyen, az idei év első felében már 52 százalék volt az arány. Ugyanakkor az egyes ágazatokat tekintve a következőképpen alakult a helyzet: az idei első hat hónapban a tíz legnagyobb fúzió közül kilenc árampiaci szereplők között zajlott le, s öt volt a határokon átnyúló ügyletek száma.

Az áram- és gázipari fúziós tevékenység központja továbbra is Európa. A felvásárlási célpontokat tekintve 94-ről 86-ra csökkent az ügyletek száma, értékben 79-ről 35 százalékra esett vissza az M&A. Az ajánlattevők között is az európaiak voltak a meghatározók mennyiségben és értékben egyaránt, 85 ajánlatot tettek 8,6 milliárd dollár értékben.

A PwC elemzése rámutat: a tavalyi évben tapasztalt élénkülés az M&A-tevékenységben nagyrészt azoknak a nagy fúzióknak tulajdonítható, amelyek elsősorban az európai gáz- és árampiac főbb szereplői között jöttek létre, hogy kihasználják a liberalizált piacban rejlő lehetőségeket. Ilyen volt például, amikor az E.On, Németország egyik legjelentősebb közszolgáltatója meghatározó részesedést szerzett a Ruhrgasban. Ezeket a fúziókat minden esetben komoly versenyhatósági vizsgálatnak vetették alá, ezért elképzelhető, hogy az idén tapasztalt visszaesés azt tükrözi, hogy a résztvevők tartanak a versenyhatósági szigortól. Ugyanakkor az is igaz - mondja Mark Hughes, a PwC illetékes vezetője -, hogy egy-két nagyobb ügylettel helyre is állhat a tavalyi rend. Elég valószínűnek látszik például, hogy a portugál Electricidade de Portugal összeolvad a részben állami tulajdonban lévő Galp energetikai konszern gázüzletágával.