BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Határozott fejlődés esztendőről esztendőre

Az előző borfesztivál óta eltelt esztendőben is számos nagyszerű bort mutattak be jeles termelőink. Ebben az évben elsősorban a tokajiak vitték a prímet - aligha véletlenül, hiszen palackba kerültek a zseniális 1999-es évjárat aszúi -, a vörösboroknál pedig újabb vidékek és új nevek bizonyítottak. A száraz fehérek terén ugyan nem arattak a 2000-es Úrágya-furminthoz hasonló csodák, ám így is van miről értekeznünk.

A legnevesebb hegyaljai mesterek amondóak, Tokaj-Hegyalja legeslegújabb kori története valójában csak az 1999-es évjárattal kezdődik. Azt állítják, minden, ami a 90-es évek fordulója óta a borvidéken történt, csupán előtanulmány, felkészülés a majdani nagy cselekedetekre. Ha arra gondolunk, milyen nagyszerű aszúkat, szamorodnikat kóstolhattunk - teszem azt - 1993-ból, megállapíthatjuk: felkészülésnek nem silány a közelmúlt.

Mindazonáltal balgaság lenne megkérdőjelezni az értők szavainak hitelességét. Különösen azok után, hogy a törvényben foglalt határidők lejártával - mint tudjuk, a legnemesebb magyar édes borokat minimum három év érlelés után szabad forgalomba hozni - végre palackból kóstolhattuk az élő legendákat. (A tömény megismeréshez kiválóan alkalmas volt a Tokaj Renaissance Egyesület s a Bor és Párlat Kft. által az Ybl-palotába szervezett tavaszi bemutató.) Nos, a még igencsak ifjonc 99-esek között bőven találhattunk a kivételes várakozásokhoz méltóan nagyszerű "példányokat". Ma még persze nem tudjuk, sikerülhet-e rövid úton áttörést elérni a világpiacon, ám abban biztosak lehetünk, hogy ez az évjárat fontos lépés kell legyen a tokaji aszú nemzetközi újraelismertetésének embert próbáló útján.

De vegyük sorra a legjobbnak sejtett "alkotásokat". Az első helyre egy jól ismert és - helyénvalóan - szakadatlanul dicsért, valamint egy eddig lapunkban ritkábban említett pincészet kívánkozik. A Disznókőtől megszokhattuk, hogy évről évre a legkedvesebb aszúkat prezentálja, és így van ez most is. A pincészet toronymagas mércéje szerint is kiemelkedőt produkált azonban a Kapi-dűlőből származó hatputtonyos, amelyhez hasonlóan könnyed, krémes, gerinces és tartalmas aszút ez ideig alig-alig kóstolhattunk. A másik nagy élmény a Chateau Pajzoshoz kapcsolódik, amely ugyancsak hatputtonyosával nyűgözött le, de aszúeszenciája is osztatlan elismerést érdemel. Kettejükön kívül a Szepsy István vezette Királyudvar hatputtonyosa és a Tokaj Oremus ötputtonyosa jogosult véleményünk szerint csillagos ötösre. Mielőtt túlontúl szigorúnak tűnnénk - e rövid lista alapján -, jegyezzük meg: aki mostanában és még évekig bármely ismert pincészet 99-esét teszi az ünnepi asztalra, biztosra megy.

Aktívaknak bizonyultak a mögöttünk hagyott tizenkét hónapban a vörösborosok is. Sorra piacra kerültek a szintén kivételesnek tartott 2000. év nagyborai. Ezáltal egyre inkább árnyalhatónak látjuk a magyar "vörösborászatról" formálódó képet. Ebben a pillanatban rögzíthetőnek tűnik, hogy vannak borászaink, akik a "bordeaux-i", és vannak, akik a "kaliforniai" úton remélik megtalálni a sikeres jövőt. Hogy mit értünk ez alatt? A bordeaux-i stílus olvasatunkban mindenek elé helyezi a határozott karaktert és a komplexitást, míg a kaliforniai a hatalmas testre, a gyümölcsös-csokoládés, áradó illatokra és zamatokra épít. (Szögezzük le gyorsan: nem minőségi, hanem stílusbeli különbségekről beszélünk, amelyek azonban alkalmasak arra, hogy egyeseket egyesek, másokat mások kedvenceivé emeljenek.) Úgy tűnik, az ismert villányi termelők többsége "Kaliforniára tett". 2000-es remekeik legjava - Gere Attila Solusa, Tiffánék Grande Selectionja, Bock József nagy cuvée-i - korábban feltételezhetetlen módon testes és izmos, szinte rágható, aszalt gyümölcsök illatának özönét kínálja, és mindegyiknek édeskés az utóíze, noha - ezt talán mondani sem kellene - nincs bennük maradék cukor. Valamelyest más úton jár Malatinszky Csaba, akinek szűretlen cabernet-i esetében nem az erő, hanem az elegancia a kulcsszó.

A "bordeaux-iak" közé viszont megítélésünk szerint Villányból csak a most nagyot éppen nem villantó Vylyan Rt. tartozik, de a csapat mégsem "egyszemélyes". Három borvidék másik három termelője zárkózott fel melléje. Délről észak felé haladva: Takler Ferenc és fiai már a 99-es évjárattal jelezték, indokolt a legjobbak közé sorolnunk őket. A 2000-es válogatott kékfrankossal, a Regnum cuvée-vel és a Primariusszal ráerősítettek erre. A két Franz Weninger további előretörése sem meglepetés, hiszen soproni kékfrankosaik 1997 óta a legjobbak az országban. Erre tettek rá néhány lapáttal akkor, amikor piacra dobták a 2000-es syrah-t és merlot-t, amelyekből először lehet megérteni Magyarországon, mi is az a terroirbor. Mindkettő esetében határozottan felismerhető a fajta, ám a sós-ásványos ízárnyalatokat érezve a kóstoló mindjárt maga elé képzelheti a Spern Steiner-dűlő palás talaját is. Az év "vörös" felfedezettje mindazonáltal Konyári János. Persze őt is ismerjük rég, és tudjuk is, mire képes, ám a 2000-es Sigillum Loliense igazi csoda. A nagyjából háromezer forintos lellei cabernet alighanem a legjobb ár-érték arányú nagy vörösbor ma hazánkban. Ehelyütt még egy termelőt meg kell említenünk, éspedig Légli Ottót: a kitűnő fehérek készítőjeként kedvelt borász első vörösével, egy 2001-es cabernet sauvignonnal máris belopta magát szívünkbe.

A száraz fehérborok készítői ebben az évben is hozták a szokott színvonalat. Sorra készültek a remek chardonnay-k - az egri Gál Tibor, Malatinszky Csaba, a tolnai Eurobor Kft., a keszthelyi Bezerics-Németh társaságába felzárkózott a Chateau Pajzos is - és az egyéb finomságok. Továbbra is a csúcson találjuk a somlói Györgykovács Imrét (mint a legkisebbet) és a Hilltop Neszmély Rt.-t (mint az egyik legnagyobbat). Aki most külön említést érdemel, az nem más, mint Malya Ernő, aki az év borásza címet is elnyerte. A kitüntetett mester a Nyakas Pincében - Etyek-budai borvidék - fantasztikusan tiszta ízű, tartalmas illatú, gerinces reduktív borok regimentjét készíti, és egészen egyszerűen nem tud hibázni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.