BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minőségi védjegy készül

Bár a hazai szállodák jelentős része technikai-szakmai szempontból megfelel a mai kor követelményeinek, hiszen a hazai jog az elmúlt években szinte teljes mértékben átvette a nyugati szabályozás normáit. Ám a szolgáltatások terén esetenként még jelentős előrelépésre lenne szükség - vélekedik Wolff Péter. Az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) elnöke szerint ezen a helyzeten kíván segíteni az a rövidesen hatályba lépő GKM-rendelet, amely a szállodák osztályba sorolását szabályozza.

Bár az Európai Unióban nincs közvetlenül a szállodaiparra vonatkozó szabályozás, ám több olyan terület van mint például a fogyasztóvédelem, a higiéniai előírások, a környezetvédelmi normák, a technikai-műszaki paraméterek, amelyek érintik e területet. Igaz, ezeket ma már a hazai jogrend átvette, ezek betartását elvárja, illetve meg is követeli. Így a szállodaipart ilyen szempontból nem érinti élesen a csatlakozás - véli Wolff Péter.

A szállodaipart, és természetesen a hozzá kapcsolódó vendéglátást talán leginkább érintő szabály a HACCP - Hazard Analysis and Critical Controll Points - előírásainak átvétele. Az eredetileg 2003. január 1-jére tervezett bevezetését mintegy másfél évvel - 2004. május 1-jéig - elhalasztották, így még van idő ezen előírások teljes körű átvételére.

Az EU-n belül a szállodaiparban is nagyon fontos a környezetvédelem szempontjainak előtérbe helyezése. Ezért már tíz éve a Nemzetközi Szállodaszövetség ajánlására a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) is meghirdeti minden évben "Az év zöld szállodája" cím odaítélését, amelyre pályázni lehet. A jelentkezőknek több tucat felételnek kell megfelelniük, amelyek között megtalálható például a környezetkímélő fűtési és elszívórendszer megléte, a hulladékkezelés, a környezetvédelmi szempontból elfogadott alapanyagok használata. E feltételek teljesítését az MSZSZ bírálóbizottsága ellenőrizni. E pályázaton évenként átlagosan 20-25 hotel indul, ami a szállodák számát tekintve meglehetősen kevés. A felkészültség nem mondható el minden esetben a szolgáltatások színvonaláról, hiszen e téren még van tennivaló. Ennek egységesítése, az európai elvárásokhoz való igazodás a célja a kereskedelmi szálláshelyek osztályba sorolásáról szóló rendelet kidolgozásának. Ebben pontosan meghatározzák, milyen szálláshely-kategóriában milyen szolgáltatást kell nyújtani. Ugyancsak e jogszabály mondja ki, mint új kategóriát, a wellnesshotel fogalmát.

Wolff Péter úgy véli, mindezek betartása fontos, hiszen nem mindegy, hogy milyen az ár-érték arány a hazai szállodaiparban. A hazai hotelek többségének árait, illetve a hozzá adott szolgáltatásokat elfogadja a nemzetközi és a hazai piac. Ez elsősorban a gyógyszállókra igaz.

A minőség javítása a turizmus területén közös érdek, ezért az OIB-ben már megkezdték az ágazat egyes területeire - idegenvezetők, utazási irodák, szállodák - egy úgynevezett "minőségi védjegy" feltételeinek kidolgozását. Ugyanezt tervezik a vendéglátóiparban is. Ez a szakma számára lenne ajánlás, amellyel az érintettek saját magukat és egymást is ellenőrizni tudnák.

Wolff Péter úgy véli, az lenne a jó, ha a kidolgozás alatt lévő minőségi védjegy egy olyan iránytű lenne, amelynek betartása érdekében egy-egy térségben összefognának az érintett szakemberek. (VG)





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.