Számos új, a fiatalokat megcélzó kulturális adással indul a Magyar Televízió (MTV) tavaszi műsorstruktúrája jövő hétfőtől. Az MTV átlagban 3 millió forintos ajánlatot tett adásonként a készítőknek - mondta a tegnapi tájékoztatón Baló György, a köztelevízió kulturális igazgatóságának vezetője. A műsorkészítők közül többen is jelezték, hogy maguk finanszírozzák produkcióikat. A beígért támogatások kifizetése azonban - az MTV jelenlegi pénzügyi helyzete miatt - egyelőre kérdéses. Erre az évre egyébként a kulturális igazgatóság összesen egymilliárd forintot irányzott el műsorai finanszírozására - jelezte Baló György.

A labdarúgó Európa-bajnokság június 12-i kezdetéig 12 héten át tartó próbaidőszak alatt tucatnyi - többségében belső gyártású - új műsor kerül a köztelevízió képernyőjére. Életképek címmel többek között tévéjátékot készít Horváth Ádám, és négy kulturális műsorkísérlet 3-3 epizódját is levetítik. Utóbbiak között látható majd a Konyak című műsor, amelyet Bakács Tibor vezet. Ezeken kívül Könyveskép címmel olyan dramatikus sorozat is indul, amelyben kortárs prózaírók novelláit filmesítik meg ismert rendezők. Baló György szerint a legnagyobb kihívás az MTV számára az értékteremtés azon módja, hogy színvonalasan és a közönség számára is vonzóan, azaz megfelelő nézettséget eredményezve készüljenek közszolgálati produkciók.

Az idei évi gazdálkodástól egyébként az MTV Rt. vezetői azt remélik, hogy a növekvő kereskedelmi bevételek mellett sikerül csökkenteni a veszteséget. A köztelevízió pénzügyi hiánya tavaly is meghaladta a 10 milliárd forintot. Az MTV tavaly 2,4 milliárd forintos reklámbevétele után az idén 3,7 milliárdos hirdetési bevétellel számolnak.