Az egykori berlini fal területén és környékén új városrészek kaptak helyet, s bár Berlin városa több millió eurós adósságot halmozott fel, úgy tetszik, megérte. A turisták az eddigi látványosságok mellett megcsodálhatják a modern építészet remekeit is, és rengeteg izgalmas tárlat közül is választhatnak. Mindezen változásoknak szinte szimbóluma a Potsdamer Platzon található Neue Nationalgalerie, amely egyben a legfelkapottabb tárlatnak is helyet ad. 2004. szeptember 19-ig látogatható a New York-i Kortárs Művészeti Múzeum, a világhírű MoMa anyagából összeállított kiállítás. Körülbelül 200 világhírű mű tekinthető itt meg, és külön büszkeséggel tölthet el minket, magyarokat az a tény, hogy Magritte, Matisse, Picasso vagy Dalí művei mellett Moholy-Nagy képei is helyett kaptak a tárlaton. Bár már előfordult, hogy a hét végén mindennap éjfélig tartott nyitva a múzeum, az eddig 200 ezer látogatóval büszkélkedhető tárlatra így is csak 3-4 órás sorban állás árán juthatnak be a látogatók. Berlinben azonban sorban állás nélkül is bőséges kínálatból válogathatunk. A német főváros 60 (!) állami fenntartású múzeummal (melyekbe 12 euróért háromnapos bérletet is válthatunk), számtalan kis galériával és egyéb kiállítóhellyel kényezteti a turistákat. A Természettudományi Múzeumban életnagyságú dinoszaurusz-csontvázak, tőle pár sarokra a Hamburger Bahnhofban Andy Warhol és Robert Rauschenberg képei mellett, kortárs tárlatok várják a látogatókat.

A klasszikus látnivalók közé tartozik a Pergamon Múzeum, mely nemcsak az eredeti és életnagyságú Pergamon-oltár miatt, vagy az asszír részleg okán érdemel figyelmet. Bár külön múzeumként említik, de a Pergamon Múzeum részét képezi a Münzkabinet, ahol az ókori érmék szerelmesei igazán ritka és kiváló állapotban fennmaradt pénzeket tekinthetnek meg az ókori világ minden területéről. Innen rövid sétával átérünk a Köztársasági Palotába, ahol igazi szenzáció várja a látogatókat: Kína első császárának, Qin Shi Huang Di világhírű agyag hadserege látható 2004. június 27-ig. A több mint ezer gyalogos mellett nyolc lovas harcost is bemutató tárlat már 660 ezer németországi látogatóval dicsekedhet. Az Egyiptomi Múzeumhoz kicsit többet kell utaznunk, de a sok vihart kavart Nofertiti-büszt mellett, 2004. május 27-től szeptember 5-ig az egyiptomi Halottak Könyve eredeti papirusztekercsei is megtekinthetők majd.

Mindemellett az év szenzációjának ígérkezik a 2004. június 4-én nyíló kettős tárlat, amely Helmut Newton és felesége, June Newton (aki a 70-es évektől Alice Springs néven dolgozott) fotóit mutatja be. A Sex and Landscapes című kiállítás kizárólag Helmut Newton, míg az Us and Them című tárlat a közös képeikből épül fel.