Szaporodhatnak a jövőben az ingatlanárverések - állítja dr. Pongrácz László, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók (Makisz) elnöke. Ezt az a tény is erősíti, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen megszaporodott a lakáshitel-felvételek száma. Lesznek tehát olyanok, akik nem tudják fizetni a hiteleket, és ennek következtében el kell árverezni az ingatlanjukat. Ezt már akkor sejteni lehetett, amikor megindultak a jelzáloghitelek, ráadásul azóta romlottak a kamatpozíciók, ami az infláció növekedésének következménye. Szövetségünket - állítja Pongrácz - egyre több ember keresi meg azzal, hogy segítsünk behajtani a tartozásokat.

Ványi Éva, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) fiókhálózati igazgatója azonban arról számolt be, hogy nincsenek kedvezőtlen tapasztalatai, az MKB-ben mindössze egy százalék a nem fizetők aránya. Azt azonban ő is megerősítette, hogy a jövőben emelkedni fog az adósok száma, de nem az életkörülmények romlása, hanem a szocio- kulturális változások (a válások növekedése, az egyedül élés divatja) miatt. Mivel a legtöbb hitel 10-15 évre szól, senki sem lehet biztos abban, hogy a kölcsön felvételekor ugyanolyan családi-társadalmi körülmények között él, mint fizetés közben.

Az ügyben megkérdeztük dr. Németh Lászlót, a budapesti iparkamara ingatlanszekciójának elnökét is, ő úgy nyilatkozott, az ingatlanárverezés a világon mindenütt fenyegeti a vevőket, aminek nálunk ráadásul gazdasági erő híján a politika is kénytelen utat engedni. Közgazdasági szempontból ugyanis nem engedhető meg, hogy a pénzügyi befektetések ne térüljenek meg garantáltan, mert az a befektetők számára rossz üzenet lenne, és a pénzügyi szektor bizalomvesztéséhez vezetne.

Több ingatlanos és pénzügyi szakember úgy látja, az ingatlanelárverezés elkerülésére a nyugati modell alapján létrehozott - és ott már jól működő - garanciabiztosítást kellene létrehozni. Olyan társaságot, mely garanciát vállalna arra az időre, amíg a hitelfelvevő átmenetileg nem tud fizetni, és fizetné helyette tartozását. Minden tag befizetné a költségeket, de csak nagyjából minden századik kerülne fizetésképtelen helyzetbe. A bajbajutottakon a többiek pénzéből lehetne segíteni. Ez persze a rendesen fizetőkkel szemben igazságtalannak tűnhet, ám így működik minden biztosító is. Doron Dymschiz ingatlanszakértő elmondta lapunknak, Írországban ez úgy működik, hogy a biztosító 12 hónapon keresztül fizeti a kölcsönt az adós helyett, persze csak egyszeri alkalommal, de az ügyfél addig is időt nyer. A szakember úgy látja, ezzel a megoldással nem is lenne lényegesen magasabb a hitel ára, viszont óriási biztonságot jelentene az ügyfeleknek, hiszen a jelenlegi 60-90 napos banki türelmi időt meghosszabbítaná még 12 hónappal. (KA)