Fölgyorsul a Veszprém belvárosában létesítendő Cédrus lakópark építése. Az idei év legnagyobb veszprémi ingatlanberuházását több hónapos előkészület előzte meg, és a projekt várhatóan 2006 elején fejeződik be - tudtuk meg Jászai Gellérttől, az SCD Holding Rt. elnök-vezérigazgatójától. Az egyetemhez közeli, négyhektáros területen két ütemben összesen 350 lakás és a lakóparkot kiszolgáló kereskedelmi egységek felépítését tervezi a beruházó SCD Store Kft., amely mintegy 4,5 milliárd forintot költ az új lakóövezet kialakítására.

A kilenc épületből álló lakóparkban az első ütemben összesen 273 lakást adnak át. Az épületek közül hat alatt egybefüggő teremgarázs létesül, a többi csak részben lesz alápincézve a tárolók számára. A házak között és körül parkosított zöldfelület lesz. A második ütemben további lakások, az épületek földszintjén pedig kereskedelmi egységek számára alkalmas helyiségek készülnek. A beruházó szerint a lakások iránt már most is jelentős az érdeklődés, egy befektetővel tárgyalások folynak arról, hogy 80 lakást megvásárol a lakóparkban. A kivitelezését az SCD csoport tagja, a győri székhelyű Pannon-Team Kft. végzi az A4 Studio Építésziroda Kft. tervei alapján. A Cédrus lakópark finanszírozó bankja a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.

Az SCD vállalatcsoport az elmúlt négy évben több jelentős termálszálloda-beruházást valósított meg. A hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua Sol és a tapolcai Hunguest Hotel Pelion után a közelmúltban adták át a büki Hunguest Hotel Répce Goldot. A cég ezenkívül Budapesten, Székesfehérváron, Debrecenben, Hajdúszoboszlón épített lakóházakat és kereskedelmi létesítményeket. Az SCD tavalyi beruházásainak értéke meghaladta a 4,5 milliárd forintot, 2003-as árbevétele pedig 2,3 milliárd volt.

Az SCD Group 2000-ben alakult, s az ingatlanpiac szinte valamennyi területén jelen van lakóparki és társasházi, szállodai, valamint kereskedelmi beruházásaival. Tavaly decemberben jelentős lépésre szánta el magát a cég: többségi, 75 százalékos tulajdonrészt szerzett a győri székhelyű Pannon-Team Kft.-ben, a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb építőipari cégében. A két cég korábban több nagyberuházásban is együttműködött.

Az SCD Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Rt. nyerte az ÁPV Rt. által az idén februárban kiírt egyfordulós pályázatot a Siotour Rt. többségi tulajdonrészének megvásárlására. A társaság 3,12 milliárd forintért jutott hozzá a Dél-Balaton legnagyobb turisztikai cégének 99,829 százalékos részvénycsomagjához. A tranzakciót az OTP Bank Rt. finanszírozta.

Az SCD Holding Rt. a következő néhány évben mintegy 50 milliárd forint értékben kíván fejlesztéseket véghezvinni a Siotour meglévő, részben kihasználatlan ingatlanain. A fejlesztések főként Siófokra, Zamárdira és Balatonszemesre koncentrálódnak majd. Ennek jegyében jövő tavasztól elsőként Siófokon kezdődik meg egy 200 lakásból álló apartmanház építése mintegy 3,5 milliárd forint értékben, majd szintén a jövő év folyamán Kaposváron, a Desheda kemping területén építenek 200 lakásos luxuslakóparkot.

A további projektek előkészítése szintén megkezdődött, kivitelezésük 2006-ra várható. A siófoki Aranyparton négycsillagos klubhotelt, 80 házat magában foglaló villaparkot és szolgáltató központot terveznek 6-7 milliárd forintos befektetéssel. Zamárdiban összesen 15 milliárd forint értékben létesítenek vízparti luxushotelt, vitorláskikötőt, valamint vízi és szárazföldi elemekkel gazdagított témaparkot. Balatonszemesen négycsillagos szálloda, kemping, valamint élményfürdő tervei merültek fel. (VG)