A kazah kormány kivásárolná a BP-t

Kazahsztán a közelmúltban megállapodott egy nemzetközi konzorciummal egy a Kasagan óriási olajmezőn lévő egyik lelőhely fejlesztéséről. Most azonban az olajminiszter közölte, hogy a projektből kivásárolnák a BP teljes részét. A projekt tagjait ugyanis rábírta, hogy engedjék csatlakozni a KazMunaiGaz kazah nemzeti olajtársaságot. A BG eközben el akarja adni a 16,67 százalékos részét, amelynek értéke 1,2 milliárd dollárra tehető helyi forások szerint. Folynak a tárgyalások, hogy ebből mekkora részt vásárolna meg a KazMunaiGaz. A konzorciumban maradó társaságoknak azonban joguk van felvásárolni a kiszálló partner részesedésének egészét. Eleinte ellenezték is a KazMunaiGaz beszállását. Ráadásul maga a British Gas is közölte korábban, hogy részesedését a társulás más tagjainak szeretné eladni, tehát az ENI, a Total SA, a Royal Dutch/Shell, az ExxonMobil Corp., a ConocoPhillips, illetve az Inpex valamelyikének. Viszont a kazah kormány azt állítja, hogy tulajdonosi jogokkal bír a Kasagan mezőn. Azért is igyekszik a KazMunaiGazt "bejuttatni" a projektbe, mert az ország olaj- és gáziparát már a külföldi befektetők uralják.

Árverésre bocsátják a Juganszknyeftyegazt

Árverésre bocsátják a második legnagyobb oroszországi olajipari társaság, a Jukosz legnagyobb termelő cégét. A Juganszknyeftyegaz kikiáltási ára 8,65 milliárd dollár (246,75 milliárd rubel). A lépés alátámasztja azt a szakértői feltételezést, mely szerint az állam fel akarja daraboltatni azt - írja a The Moscow Times. Hivatalos forrásból ugyanakkor közölték: a társasággal történtek nem okoznak zavart az orosz olajexportban. Az orosz szövetségi vagyonalap a Rosszijszkaja Gazeta című lapban tette közzé, hogy vevőt keres a Juganszknyeftyegaz 76,79 százalékára. Az aukció időpontja december 19. Nem sokkal a hivatalos bejelentés után a Jukosz arról tájékoztatta a sajtót, hogy az eddig rárótt, mintegy 18 milliárd dollár utólagos adó és bírság összegét a 2003-as tevékenységére történt hivatkozással 5,96 milliárd dollárral megnövelte a szövetségi adószolgálat. A társaságnak így már több mint 24 milliárd dollárt kellene befizetnie. Bruce Misamore pénzügyi vezérigazgató-helyettes szerint a Juganszk eladása miatt a Jukosz vezetése várhatóan kénytelen lesz bejelenteni a társaság csődjét.

A BP eladott egy északi-tengeri gázmezőt

A dániai állami tulajdonú Dong közműcég 1,2 milliárd dollárért megvásárolta a BP 10 százalékát Norvégia második legnagyobb gázmezőjéből, az Ormen Langéból. Megszerezte a lelőhelyről a brit szárazföldre és a kontinentális Európába vezető csővezetéket is - írja a Financial Times. Csúcstermelésre állítva egyébként az Ormen Lange a brit gázigények ötödét elégítheti ki. A lap furcsállja a magas árat, szerinte ismét felmerül a kérdés, hogy az amerikai előírások szerint történik-e a készletek könyvelése. A BP és a JP Morgan, valamint pénzügyi tanácsadóik legfeljebb 700 millió dollár bevételt reméltek az ügylettől. Ám az európai vevőjelöltek élénk érdeklődése - köztük volt a Centrica és az E.On is - felnyomta az árat. A közműcégek szeretnek saját energiaforrással gazdálkodni, mert ezek birtokában védettek az árhullámzásokal szemben, s garantált a szállítás is. A szokásosnál magasabb gázárak is hozzájárulhattak a magas eladási árhoz. Megvették volna a 10 százalékot a BP partnerei is a lelőhelyről. Ezek közé tartozik a Royal Dutch/Shell, a Statoil és a Norsk Hydro. A BG Group is tett ajánlatot.

A Gazprom tíz százalékot akar a brit gázpiacból

A Gazprom 2010-re, mire az északi-tengeri gázmezők kimerülnek, a brit földgázpiacon 10 százalékos részesedést szeretne elérni - írja a Business Telegraph az orosz gázipari társaság tájékoztatására hivatkozva. Jelzik, a Gazprom a British Gas tulajdonosával, a Centricával is folytatott megbeszéléseket az esetleges gázszállításról. Alekszander Medvegyev, a Gazprom exportjáért felelős vezetője elmondta, örömmel látják annak lehetőségét, hogy az északi-tengeri mezők kimerülése után megjelenhetnek a brit gázpiacon, jóllehet a háztartási fogyasztókat egyelőre nem tudják közvetlenül ellátni, a BP-hez és a Scottish Powerhez hasonlóan egyelőre nagykereskedőként kívánnak szerepet vállalni. Mindez annak apropóján merült fel, hogy az orosz gázipari óriás vállalat ismét megnyitotta angliai képviseletét, és 2010-re az évi jelenlegi 3 milliárd helyett már 13 milliárd köbméternyi földgázt kíván a szigetországban értékesíteni. Cél, hogy a brit piac egyik vezető földgázellátójává lépjenek elő - jelezte Vitalij Vasziljev, az angol kereskedelmi leányvállalat vezetője.