Leállt az Air Polonia

Leállt a lengyel Air Polonia légitársaság. Az elmúlt időkben a lengyel és a nemzetközi sajtóban megjelent hírek előrevetítették a légitársaság végét. A történtek újra azt bizonyítják, hogy a légitársaságok számára a pénzügyi háttér kritikusan fontos. A hír kapcsán Wizz Air légitársaság arról tájékoztatta lapunkat, hogy ingyenjegyeket biztosít az Air Polonia által földön hagyott utasoknak (csak az illetékeket kell kifizetni). Az érvényes Air Polonia-foglalással rendelkező utasok december 5-től december 24-én éjfélig foglalhatják át magukat a Wizz Air járataira. Az ajánlat a 2004. december 5-e és 2005. március 26-a közötti utazásokra érvényes. (VG)

Panaszt emelnek az alkoholmentesital-gyártók

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz fordul a nem újratölthető termékdíjas szabályozás finomítását kérve a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége, valamint a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács. A két szervezet szerint a november elején elfogadott termékdíjas törvény súlyosan sérti a vállalkozások érdekeit, ezért arra kérik a kormányfőt, hogy a jogszabály végrehajtási rendeletében a cégeknek - 2005-2006-ra - adott felkészülési időben egységesen nullaszázalékos arányt írjon elő az újratölthető palackokra vonatkozóan. (VG)

Megbírságolt kábeltévé

Ötmillió forint bírságot szabott ki a GVH versenytanácsa az EMKTV Kft.-re, mert az visszaélt gazdasági erőfölényével. A versenytanács megállapította, hogy a cég által alkalmazott általános szerződési feltételek alapján egyoldalú szerződésmódosítással változtathatók a programcsomagok. Az EMKTV általános szerződési feltételeit nem először minősítette gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek a versenytanács. (VG)

GKI: egyforintos áramdrágulás indokolt

A villamos energia fogyasztói árában a földgáz utóbbi időben történt világpiaci drágulása mindössze 2-3 százalékos emelkedést okozhat, ami a gyakorlatban egy forint körüli korrekciót jelent - helyesbítette a pénteki számunkban megjelenteket Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Amennyiben ez beépül az árba, a lakossági tarifa kilowattóránként 33 forint körüli lesz, szemben a közölt 40 forintot megközelítő szinttel. A hibáért az érintett és olvasóink elnézését kérjük. (VG)

Elkelt a Soproni Szőnyeggyár

Megvásárolta a Soproni Szőnyeggyár Rt. részvényei 97 százalékát a Graboplast Rt.-től a DEF 2004. Kft. A részvények 3 százaléka közvetve a Graboplast tulajdonában maradt - jelentette be a napokban a győri központú társaság. A Graboplast Padlógyártó Részvénytársaság 1995 áprilisában vásárolta meg a Soproni Szőnyeggyár Rt.-t, hogy szőnyegekkel bővítse a lakásbelsőt díszítő anyagok gyártását. Ám az utóbbi időben a piaci igényekhez igazodva főleg a padlóburkoló anyagok gyártására specializálódott, s további profiltisztítást hajtva végre, vált meg a szőnyeggyártól. A soproni gyár árbevételéről, termelési volumenéről a Graboplast nem közölt adatokat, mivel a leányvállalatokét külön eddig sem hozták nyilvánosságra. Járfás Zoltán, a DEF 2004 Kft. ügyvezető igazgatója pedig nem vállalta a nyilatkozatot. (VG)

Veszprémi gyárat nyitott a Balda AG

A németországi Balda AG a napokban Veszprémben megnyitotta új üzemét, ahol speciális előállítást igénylő, műanyag alapanyagú precíziós alkatrészek készülnek majd a mobilkommunikációs piacnak. A termelés az idén indul, kezdetben 250, jövő év júniusáig pedig további 500 új munkahelyet teremtve. A megnyitón Rainer Frilling, a Balda AG értékesítési vezetője elmondta, hogy cége olyan partnerekkel működik együtt, mint a Motorola, a Nokia, a Siemens és a Sony Ericsson. A ma 3000 négyzetméteres üzem a tervek szerint 2005 közepéig 8000 négyzetméteresre bővül. A frankfurti tőzsdén jegyzett Balda AG világszerte 6500 alkalmazottat foglalkoztat kilenc termelőhelyen. (VG)

Műanyagjegyzés az LME-n?

A gyártók jelentős - egy elemzés szerint az összkapacitás 30 százalékát birtokló - része érdekelt abban, hogy jövő május 27-én megnyíljon a határidős műanyagszekció a Londoni Fémtőzsdén (LME). A felhasználókat is beleértve a támogatás nagyobb, mint a most legnagyobb forgalmú szekció, az alumínium 26 évvel ezelőtti beindításakor volt. Kezdetben a polipropilén és a lineáris kis sűrűségű polietilén jegyzéseit tervezik, amelyek a műanyagpiac öt meghatározó terméke közé tartoznak. A tőzsdetermi napi kétszer ötperces jegyzési idő mellett elektronikus és napi 24 órás telefonos kereskedési rendszer is a brókerek rendelkezésére áll majd. Az LME 127 éves történetében eddig csak kizárólag fémekkel kereskedtek, ám vonzó távlatot nyithat a kínálat ilyen irányú bővítése, hiszen a világ teljes műanyagforgalma éves szinten meghaladja a 120 milliárd dollárt. (Bloomberg)