A világ kőolajkínálatának több mint harmadát adó OPEC kartell tavaszig várhatóan már nem változtat a hivatalos napi - 27 millió hordós - termelési összkvótáján, tekintettel a téli csúcskeresletre. Az is kétséges, hogy a fegyelem erősítésével, azaz a már évek óta tartó kvótatúllépés csökkentésével, illetve a hordónként 22-28 dolláros célársáv 30 dollár fölé emelésével kapcsolatos javaslatokat konkrét határozatok kövessék a szakminiszterek pénteken kezdődő kairói ülésén. Az OPEC jövő első negyedévi kínálati politikáját mindazonáltal a tőzsdei trend, valamint a dollár euróval, jennel szembeni mélyrepülése érdemben befolyásolhatja.

A tíz kvótakötelezett tagország (Szaúd-Arábia, Irán, Venezuela, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Nigéria, Líbia, Indonézia, Algéria és Katar) októberben közel napi 1,4 millió hordóval termelt többet az összkvótánál a Bloomberg becslése szerint. A kartell teljes kőolajkínálata (beleértve Irak napi 2,25 millió hordóját is) közel negyedszázados csúcson mozgott. Ugyanakkor októberben a nyersolaj világpiaci ára is rekordot döntött, amiben az erős fizikai kereslet mellett spekulációs és politikai tényezők komoly szerepet játszottak.

A múlt héten viszont - a dollár folytatódó gyengülése ellenére - mintegy 14 százalékkal, hordónként 40 dollár körüli szintre estek a tőzsdei jegyzések, 23-28 százalékkal elmaradva az októberi csúcsoktól. A nagyobb OPEC-termelők közé tartozó Irán és Kuvait ezért máris a kvóták szigorúbb betartását szorgalmazta. Ám az áresésnek tegnap véget vetettek a nigériai és norvég termelés zavarairól (szabotázsakciók, illetve műszaki problémák miatt) érkezett hírek.