Szórakoztató PC-vel jelenik meg a hazai piacon az Albacomp Rt. A digitális otthon elengedhetetlen kellékének számító eszközt az Intel magyarországi képviseletével közösen mutatták be tegnap Budapesten. A készüléket, amelyhez az amerikai félvezetőgyártó részegységeket szállít, a magyar informatikai nagyvállalat a székesfehérvári PC-gyártó üzemében szereli össze - tudtuk meg Deme Csabától, a társaság vezérigazgató-helyettesétől. Ehhez nincs szükség jelentősebb fejlesztésre, új gyártósor beállítására, mivel a szórakoztató PC legfeljebb dobozában tér el a hagyományos asztali számítógéptől, s az Albacomp az alkatrészeket beszállítóktól vásárolja.

Magyarországon egyelőre még szűkös az a potenciális vevői kör, akit érdekelhet az új készülék, ezért a bevezetés első teljes évében, 2005-ben a cég számításai szerint legfeljebb néhány száz darab talál majd gazdára. Néhány éven belül azonban már egészen komoly piaca is lehet ennek a műfajnak Magyarországon. Ezt az egyre gyorsabban növekvő hazai szélessávú internethasználatra alapozza a fehérvári társaság.

A szórakoztató PC-ben ötvöződik az asztali számítógép, a televízió és az egyéb otthoni szórakoztatóelektronikai eszköz. A készülék a digitális otthon központi elosztóegysége és irányító központja, és két változata érhető el Magyarországon.

Az egyik megközelítés az egyszerűséget szem előtt tartva minden funkciót egyetlen berendezésbe sűrít, így ez a típus egyetlen távirányítóval működik számítógépként, televízióként, videofelvevőként, rádióként, illetve CD- és DVD-író és lejátszó egységként. A készülék ára várhatóan nettó 250 ezer forint lesz.

A szórakoztató PC másik típusa a bővíthetőség és a testreszabhatóság jegyében készült. Ez a rendszer egy olyan központi számítógépen alapszik, amely vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózaton keresztül kommunikál a digitális otthon további berendezéseivel. Ennél a megoldásnál nemcsak a központi egységhez, hanem minden további géphez tartozik egy távirányító. A bővíthető változat ára nettó 350 ezer forint lesz.

Az Albacomp Rt. része a magyarországi informatikai piac meghatározó vállalkozásának, az Albacomp csoportnak. Az Albacomp Rt. 2003-ban 13,1 milliárd forintos árbevételt ért el, míg csoportszinten a forgalom elérte a 18 milliárd forintot.