Hat százalékkal emelkedett a hazai szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma 2005 január-májusában az előző év első öt hónapjához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett legfrissebb adataiból. Az év eleji tendenciákat követve továbbra is Budapest áll a turisták érdeklődésének középpontjában.

A KSH adatai szerint a magyar főváros kiemelkedik az országos átlagból, ugyanis 10-16 százalékos a növekedés a budapesti hotelekben a vendégéjszakák számát tekintve. A legmagasabb (53-56 százalékos) kihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek érték el, az egy évvel korábbi 47-49 százalékos foglaltság után. Igaz, az év korábbi időszakait vizsgálva megállapítható az is, hogy a növekedés üteme valamelyest csökkent.

A fővárossal ellentétben kevésbé alakul jól a helyzet vidéken: az ország keleti és nyugati felén üzemelő egységek is arról számoltak be, hogy a regisztrált vendégéjszakák száma csökkent vagy csak kisebb mértékben (1-2 százalékkal) nőtt. A legalacsonyabb (34-38 százalékos) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos, illetve a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek. A magyar tengernél egyébként a bázishoz képest öt százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak az adatgyűjtésre kijelölt szállodák.