A cseh kormány ismét megerősítette, hogy támogatja két újabb blokk felépítését az országban, ráadásul azok tervezett teljesítményét is megnövelték - jelentette a NucNet.

Az ipari és kereskedelmi miniszter helyettese, Martin Pecina elmondta: a kormány eredetileg további két "kis" reaktort javasolt a temelíni telephelyre, összesen mintegy 1200 MW elektromos teljesítménnyel. Most azonban a kormány úgy döntött, két, egyenként 1400-1500 MW-os blokk építését támogatná.

Pecina beszéde május 22-én, az Energy for Life konferencián hangzott el Prágában. A konferenciát a cseh CEZ szolgáltató, valamint az európai atomipar kereskedelmi szövetsége, a Foratom szervezte. A konferencián a Dukovany atomerőmű első blokkjának húsz éve történt indításáról is megemlékeztek.

A miniszter később azt nyilatkozta a NucNetnek, hogy a megnövelt nukleáris kapacitás "a legjobb út Csehország jövője szempontjából". Pecina szerint azért gondolkodnak nagyobb blokkokról, mert a cseh energiamixben a jövőben kicsi lesz a megújuló energiaforrások részesedése, és mert szeretnének eleget tenni a kibocsátáscsökkentésekre vállalt kötelezettségeiknek. A konferencián elmondta: a megnövelt nukleáris kapacitással az ország függetlenné válhat az elektromos áramot illetően, sőt 2030-2040 körül exportőrré is válhat.