Az Ernst & Young (E&Y) immár harmadik éve hirdeti meg Magyarországon az Entrepreneur Of The Year (Az év üzletembere) díjának üzleti versenyét. Az 1986 óta folyó megmérettetést ma már 36 országban, mintegy 50 ezer résztvevővel rendezik meg világszerte.

Az üzleti Oscarnak is nevezett díj különleges értékét mind hazai, mind pedig nemzetközi szempontból a kiválasztási kritériumok objektivitása, valamint a felkért bírálóbizottsági tagok függetlensége, közismertsége és szakmai elismertsége adja. "Ezt figyelembe véve már a három nemzeti különdíj (A jövő ígérete, A merész újító, A példakép) elnyerése is komoly eredmény, nem beszélve az országos fődíj presztízséről" - mondta Czakó Borbála, az E&Y magyarországi vezérigazgatója, a díj hazai fővédnöke. A magyar győztes automatikusan képviseli hazánkat a monte-carlói nemzetközi döntőben, amelynek eredményét 2006 júniusában ismerhetjük meg.

A díjra kétféleképpen lehet pályázni: vagy valaki önmaga jelentkezik a kitöltött formanyomtatvány visszaküldésével, vagy egy másik személy jelöli őt. Mindkét forma egyforma súllyal bír. "Minden olyan vezető részt vehet a megmérettetésen, aki döntő szerepet játszik egy legalább két esztendeje működő vállalkozás életében" - tájékoztatott Czakó Borbála. A keresés június elején indult, s egészen október 10-ig várják a pályázatokat.

Az idei magyar független bírálóbizottság hét tagból áll. Az elnök Erdei Tamás, a Magyar Külkereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatója. A tagok között a gazdasági élet különböző képviselőit találjuk meg: így ott van Antal Erzsébet, a Tesco Global Rt. pénzügyi igazgatója, a Mol egykori igazgatósági elnöke, Csák János, aki ma a Helikon Könyvkiadó Rt. és a Heti válasz című hetilap tulajdonosa, Habsburg György, a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, a Magyar Vöröskereszt elnöke, Pintér Aurél, a Nagy és Pintér, Hogan & Hartson ügyvédi iroda vezető partnere, Teplán István, a Közép-európai Egyetem általános alelnöke és az idén januárban kihirdetett győztes, Kürti Sándor, a Kürt Rt. társalapítója és elnöke is.

A bírálók szerint a díj jelentősége abban áll, hogy úgy hívja fel a figyelmet a köztünk élő tehetséges emberekre, hogy közben sokakat teljesítményük végiggondolására, egyéni küldetésük megfogalmazására késztet, s fejleszti a hazai vállalkozási kultúrát is. Czakó Borbála kiemelte: a nemzetközi megmérettetés komoly rangot ad a díj elnyerőjének, aki ráadásul tagja lesz a döntőbe kerülteket tömörítő ex-kluzív klubnak is. Ez a cégnek ismertséget, a nemzeti első helyezetteknek pedig értékes kapcsolatokat hoz.