Jelentősen javulhat a Margitsziget környezeti állapota, ha megvalósul az a javaslat, amelynek értelmében Budapest legnagyobb közparkjában egy különleges, úgynevezett élőgépes technológián alapuló létesítményt építenének a helyben keletkező szennyvíz tisztítására. A probléma a 2006-os budapesti úszó Európa-bajnokság megrendezése kapcsán vált vitatémává. A rendezvénysorozatnak helyszínt adó szigeten ugyanis egy húszezer lakosú kisváros kibocsátásával egyenértékű szennyvíz keletkezik, amely ma - a Margit híd szigeti lejárója közelében - teljes egészében tisztítatlanul ömlik a Dunába, s a főváros következő hét évre szóló fejlesztési terveiben sem szerepel a kérdés rendezése.

Ezért dolgozott ki egy javaslatot a szennyvíztisztítás megoldására a Körte-Organica Rt. a XIII. kerületi önkormányzattal, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Rt.-vel együtt, amelyre múlt héten a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi bizottsága is rábólintott. Ezzel kapcsolatban Kenyeres István, a Körte-Organica Rt. elnöke elmondta: a kerületi önkormányzat az FCSM Rt.-vel és a Körte-Organica Rt.-vel közösen Margitszigeti-Ökocentrum Kht. néven közös társaságot hoz létre, amely egy teljesen zárt - botanikus kert kinézetű - szennyvíztisztítót építene. A kifejezetten látványos technológiának köszönhetően a szennyvíztisztító a nagyközönség számára is látogatható lesz, sőt a tervek szerint a létesítmény ökológiai bemutatóhelyként környezetvédelmi nevelő- és ismeretterjesztő központként is működne. Az előzetes tervek szerint a létesítmény a szigeti kis állatkert mellett, a jelenleg zöldhulladékok átmeneti tárolására használt részen, vagy az egykori Vörösmarty kertmozi helyén lévő, szintén rendezetlen területen valósulna meg.

A főváros végleges jóváhagyása esetén a szükséges engedélyek beszerzése őszre fejeződhet be, s ezt követően a kivitelező kiválasztását célzó pályáztatás is elindulhat. Az építkezés öt hónapot venne igénybe, s az előzetes tervek szerint a szennyvíztisztító 2006 májusában, vagy júniusában kezdi meg működését. A létesítmény összesen 1000-1200 négyzetméter alapterületű lesz, s maga a beruházás mintegy 450-500 millió forintba kerül. A fejlesztéshez szükséges tőkét, valamint a technológiát a Körte-Organica Rt. biztosítaná, majd a cég - a Margitszigeti-Ökocentrum Kht.-n keresztül - az üzemeltetésben is részt venne, a létesítmény fenntartási költségeit pedig a szigeten lévő szennyvízkibocsátók által fizetett díjakból fedeznék.