Úgy tűnik, nem a cégméret, sokkal inkább a működési szektor dönti el, hogy mennyire ügyel egy vállalkozás a munkatársak elégedettségére. A 61 fős családi vállalkozás és a csaknem 3000 fős multinacionális cég egyaránt megfér a legjobb munkahelyek között. Ám az nem lehet véletlen, hogy a legkiválóbb 15 vállalatból nyolc a szolgáltatószektorban működik. A felmérés készítői szerint a működési színvonal fenntartása és a versenyben maradás érdekében itt ügyelnek a legtudatosabban a munkahelyi légkör folyamatos javítására.

A Hewitt Associates 2004 és 2005-ben öt kelet-közép-európai ország 143 vállalatát mérte fel munkahelyi minősége szempontjából. A magyar cégek mellett cseh, szlovák, lengyel és osztrák vállalatok is versenybe szálltak a legjobb munkahely cím elnyeréséért. Az első helyen egy cseh cég, a tűzfalakat fejlesztő Kerio Technologies végzett. A második helyezett a GlaxoSmithKline Szlovákia lett. A kelet-közép-európai országok harmadik legjobb munkahelye a Debreceni Hőszolgáltató Rt. lett, amely a hazai megmérettetésen kis- és középvállalat kategóriában első helyen végzett. Rögtön utánuk újabb magyar cég következik, az emberierőforrás-gazdálkodással és a bérügyvitellel foglalkozó Nexon. Bár Ocskay Szilárd, a vállalat ügyvezetője elismeri, hogy a kis és közepes cégeknél nincsenek olyan látványos karrierlétrák, mint a nagyoknál, náluk viszont a fejlődési lehetőség jelenthet megtartóerőt. Igyekszünk szakmai karrierlehetőséget biztosítani a munkatársainknak, amely önállóan végezhető, változatos, projekt alapú munkát jelent, nem pedig sablonos részfeladatokat - hangsúlyozza a Nexon első számú vezetője. A cég gyors növekedéséből adódó új pozíciókra lehetőleg házon belül keresik meg a megfelelő munkaerőt. Az elvégzett munkával nem teljesítményarányos fizetés, valamint a hiányzó munkahelyi karrierlehetőség egyébként a régiós országok vállalatainak közös bűne. A felmérésben részt vevő magyar, cseh, szlovák, lengyel és osztrák munkavállalók egyaránt ezekre panaszkodtak leginkább.

A rangsor hetedik helyezettje az apa-fia vállalkozásból kinőtt Columbus Klíma leginkább az alkalmazottak elkötelezettségének javítására koncentrál, valamint a csapatszellem erősítésére. A Hewitt Inside humántanácsadó cég hazai vállalatokat vizsgáló Legjobb munkahely felmérésén. Nagyvállalat kategóriában a T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. lett az első, de regionális eredménye, nyolcadik helyezése is elismerést kelt. Cégünk felső vezetői körében évek óta nincs fluktuáció, ez is hozzájárul a dolgozói jó közérzethez - fogalmazott lapunknak Keresztúriné Láng Marianna, a T-Mobile HR ügyvezető igazgatója. Hiszünk benne, hogy vezetői elkötelezettség nélkül nem valósulhat meg egyetlen projekt sem, mi igazi csapatjátékosok vagyunk - állítja.

A kilencedik helyen az Evosoft Hungary végzett, a tizediken a Diageo Business Services Centre, ahol a kollégák kikapcsolódását koktélbár is segíti. Az ATEL Csepel Vállalatcsoport a tizenharmadik helyre került. A régió dolgozóinak közös erénye, hogy általában kollegiális kapcsolataikkal, munkakörnyezetükkel a legelégedettebbek. A "főnökre szegezem a tekintetem" elv a munkavégzés során a térség dolgozóinak közös tulajdonsága - hangsúlyozta Szelecki Zsolt. A Hewitt Inside humántanácsadó cég kelet-közép-európai regionális igazgatója szerint az új kezdeményezésekkel szembeni kételkedés azonban a magyar dolgozók sajátossága. Minket jellemez az is, hogy emocionálisan kötődünk a munkaadónkhoz. Lehet, hogy a magyar morog, de hosszabb távra tervez munkahelyével, mint egy nyugat-európai, náluk ugyanis sokkal több racionális ok kell ahhoz, hogy valaki ragaszkodjon a cégéhez - emeli ki Szelecki Zsolt.