Rendhagyó módon a szórakoztató és szabadidős tevékenységre alkalmas parti sétány és a kikötő kialakításával fog hozzá ezen a héten a Transelektro fővállalkozója, az Éptek Kft. a Duna Plaza mögötti hathektáros területre megálmodott Prestige Towers projekt megvalósításának. Az ötmilliárd forintos beruházással 2006 augusztusára elkészülő első szakaszban a hét-, nyolc-, illetve kilencszintes toronyházakban 136 luxuslakást adnak át. A későbbiekben - a még nem véglegesített tervek szerint - akár további 200 lakást is létrehozhatnak.

A toronyépületekben 33-133 négyzetméter alapterületű, teraszos lakásokat építenek, a tetőn lévő, 140 négyzetméteres penthouse-lakásokhoz 170 négyzetméteres körteraszokat alakítanak ki. A lakások ára 420-550 ezer forint lesz négyzetméterenként, a penthouse-lakásoké megközelíti a 600 ezer forintot. A lakások egyötödét már értékesítették - mondta Szili Balázs, a Prestige Towers projektcége, a Dunapart Kft. ügyvezető igazgatója.

Az első szakasz finanszírozásáról a napokban írják alá a szerződést egy egyelőre meg nem nevezett kereskedelmi bankkal. Úgy tudjuk, hogy a saját erő nem éri el a piacon szokásos 30 százalékot. Székely Gábor, a Transelektro Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett: a Prestige Towers épületeit a londoni és New York-i "waterfront" lakások mintájára alakították ki. A beruházás következő szakaszának engedélyezési tervei várhatóan 2006 elejére elkészülnek, ennek során szálloda, konferencia- és szabadidőközpont épül a területen.

A szomszédságban, a Foka-öbölben 3500-3800 lakást szeretne felépíteni az Autóker Holding Rt. 2009-ig. Magyarország jelenlegi legnagyobb ingatlanfejlesztése, a kikötővel, saját közúthálózattal rendelkező Marina Part lakónegyed több mint 80 milliárd forintból egy közel 20 hektáros területen valósul meg.

Három szakaszt kezdtek el eddig, a harmadik esetében a cölöpözésnél tartanak, s a szakasz 326 lakásának egynegyedét eladták. Az első ütemben épülő három lakóház szerkezetépítése befejeződött. Értesülésünk szerint a lakások 92 százalékát már eladták. Közben nyolc hónappal az első kapavágás után decemberben megkezdődtek a Marina Part második ütemének építkezési munkálatai is, ahol öt lakótömbben 274 lakást hoznak létre. Az értékesítés tavaly áprilisban kezdődött, és eddig 78 százaléknyi talált gazdára. A Marina Part második ütemében épülő öt kilencemeletes Duna-parti házban a lakások mérete 30 és 108 négyzetméter közt alakul, s az épületek alá kétszintes mélygarázs épül. A Marina Part második ütemének lakásait átlagosan 420 ezer forintos négyzetméteráron árulják. A 274 lakás átadására várhatóan 2006 nyarán kerül sor. A megközelítőleg 6,5 milliárd forintos projekt finanszírozója a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.

A GTC egyszerre két, egymás melletti fejlesztéssel van jelen a Dunától alig száz lépésre. A 443 lakásos Riverside apartmanházat már átadták, a RiverLoft nevű tömböt pedig tavaly decemberben kezdték kialakítani az 1914-ben épült, a Gázszerelési Tárgyak Műszaki Telepének otthont adó épületből. Az I. világháború után az épület raktárként és műhelyként működött, egyes területein pedig irodákat alakítottak ki. A főváros védelme alatt álló épület 1990-től több tulajdonosváltáson is átesett, amíg végül a GTC tulajdonába került.

A vállalat egy 177 lakóegységből álló fejlesztést végez. Ez tökéletes keverékét alkotja majd a régi épületben kialakított loftlakásoknak és a csúcsminőségű új apartmanoknak. Utolérhetetlen panoráma nyílik majd a folyóra, a Margitszigetre és a budai hegyekre. Az újabb loftok egyre inkább a luxuskategóriát képviselik, de még mindig a másként gondolkodók, a szabadság után vágyók, az újhullámos életmód hívei választják ezt a lakhatási módot - hangoztatta a minapi tájékoztatón Robert Snow, a GTC Hungary vezérigazgatója.

Mindhárom fejlesztő kiemelte, hogy a helyszín - a Duna-part - eleve egyediséget kölcsönöz az egyébként egymástól eltérő projekteknek. A Prestige Towers és a RiverLoft egyértelműen a felső kategóriás vásárlókat célozza meg, de a Marina Partnak is lesznek olyan részei, amelyek kielégítik ezen vékony réteg igényeit.

A Transelektro háttérelemzéséből az is kitűnik, hogy Budapesten nem csökken a luxuslakások iránti kereslet, noha az elmúlt évben sokkal kevesebb ingatlant sikerült eladni, mint azelőtt. Tavaly országosan 57,5 ezer új lakás építésére adtak ki engedélyt, ez közel kétezerrel volt kevesebb, mint az előző évben, ám ezen belül a luxuskivitelű, magas presztízsű lakások iránti kereslet továbbra is élénkülést mutat. A társaság elemzői szerint a luxuslakások beruházóinak kedvez az a tény is, hogy tavaly a 20 millió forintnál drágább lakásokat az új tulajdonosok rendszerint hitel felvétele nélkül szerezték meg. A piaci elemzők szerint e szegmensben még vannak tartalékok, amelyek hatással lehetnek az ingatlanpiac egészére is.