Akár több száz millió forintos többletkiadást is jelenthet az amerikai Sarbanes-Oxley-törvény (SOX) hatálybalépése az érintett magyar cégek számára. Az Egyesült Államokban tőzsdén jegyzett cégeknek már az idén, leányvállalataiknak 2006 elejétől kell az igen szigorú előírásoknak megfelelniük. Itthon kétszázra tehető az érintettek köre.

A Deloitte tanácsadó cég megbízásából készült, 58 vállalat válaszaira épülő friss felmérés szerint a magyar társaságok már felkészültek a SOX alkalmazására - mondta egy tegnapi tájékoztatón Justin Bancroft, a Deloitte kockázatkezelési üzletágának partnere. Ugyanakkor kiderült: a cégek 60 százaléka a várt összeget vagy annál is többet költött erre a célra, s többségük jövőre is hasonló ráfordításra számít.

A költségek lefaragása mellett a vezetők a betartásért felelős dolgozók motiválásában látták a jövő legnagyobb kihívását. Az érintett munkatársak ugyanis a szabályozást rendszerint túlzottan aprólékosnak, öncélúnak és redundánsnak ítélik.

Bár a SOX elsődleges célja, hogy kiterjessze a vezetők felelősségre vonhatóságát és korlátozza az auditoroktól vásárolható szolgáltatások körét, a magyar válaszadók 67 százaléka szerint mégis belső ellenőrzési rendszerük javult az előírt intézkedések bevezetésével. Sőt a cégek 21 százaléka semmiféle változást nem tapasztalt. Ezt a szakértők szerint az magyarázza, hogy a hazai előírások eddig az Amerikában kötelezőknél jóval szigorúbbak voltak, a SOX révén viszont sokszor még az itthoniaknál is szigorúbb követelmények léptek életbe. Így például a kiszervezett tevékenységekért is büntetőjogi felelősséggel tartoznak a cégvezetők.

Ugyanakkor a bevezetés nyomán a pénzügyi beszámolók pontosabbak, a különböző felelősségi körök egyértelműbbek lettek. A cégek szerint csökkent a pénzügyi visszaélések esélye is. Justin Bancroft emlékeztetett arra, hogy a most még nem érintett cégek is hamarosan sorra kerülhetnek: a SOX-hoz hasonló nemzeti szabályozás él már Franciaországban és Belgiumban is, s már hónapok óta húzódik az EU - jórészt hasonló tartalmú - nyolcadik direktívájának bevezetése. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy a helyes úton járunk, hiszen a törvényeket eleve nem tisztelő bűnözőket az újabb és újabb szabályok aligha tartják vissza.