Százezrekkel apad a televíziónézők száma a nyár beköszöntével az országos televíziós csatornáknál. Emiatt költséges - sok esetben húzó - műsoraikat szüneteltetik a televíziós társaságok, miközben szórakoztató programokkal és új sorozatokkal igyekeznek mind nagyobb közönséget megtartani.

Az AGB Nielsen és az RTL Klub adatai szerint 2004-ben februárhoz képest júniusra (16 és 21 óra között) több mint egymillió fővel csökkent a három országos adó, az RTL Klub, a Tv 2 és az MTV nézőinek száma. A legnagyobb különbséget, 1,2 millió főt júliusban mérték. Az AGB adataiból az is kiderül, hogy szeptembertől már fokozatosan újra emelkedik a nézettség, amely az év utolsó két hónapjában tetőzik. A kereskedelmi adók számára fontos, 18-49 éves korosztályban is jelentős a zsugorodás a nézettség tekintetében az év eleji és végi időszakoz képest; tavaly 3-400 ezerrel kevesebben maradtak a képernyők előtt.

Az RTL-en a nyáron leáll a főműsoridő előtt jelentkező Balázs- és Mónika-show, de átmenetileg lekerül a képernyőről a Heti Hetes és a Gálvögyi-show is, sőt egy rövid időre, augusztusban még a zászlóshajó Barátok közt is "szabadságra megy" A Tv 2 is átalakítja ideiglenesen műsorstruktúráját, ahonnét őszig kiveszik az Áll az alkut, a Multimilliomost és a Csaó Darwint is.

Persze mindkét adó azt állítja, hogy nem uborkaszezon a nyár. Az RTL Klubnál a nyári filmkínálat gerincét a vígjátékok alkotják, mint a Szellemirtók és folytatása. Lesz Apácashow, Vegasi vakáció, Hantaboy, illetve érkeznek az olyan klasszikusok, mint a Heves jeges, a Lányok pórázon. A mozifilmek mellett hangsúlyos szerephez jutnak a sorozatok is, amelyek közül most indul útjára a Seven Days - Az időkapu, és új epizódokkal jelentkezik a Harmadik műszak. Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója jelezte azt is: a nyár két legnagyobb eseménye a magyar csapat Real Madrid és az Argentína elleni meccse, amelyeket az adó élőben közvetít.

A Tv 2-n a humoré, a szórakozásé és a családé lesz a fő szerep - jelezte érdeklődésünkre Lóránt Gergely, a Tv 2 marketing- és PR-vezetője. Mint mondta: ennek szellemében júliustól két vadonatúj napi sorozatot is elindítanak, az esti filmek korábban kezdődnek, paródiákkal, tévépremierekkel szórakoztatják a nézőket. Jön a Számkivetett, a 12 majom, a Jó barátok pedig az utolsó évad epizódjaihoz érkezik. Marad a Tv 2 legsikeresebb filmsorozata, a Columbo is, és indul az új sorozat, a Modellügynökség.

Az MTV-nél nem lesz lényegesebb változtatás az esti főműsoridőben, annál inkább délelőttönként, amikor a köztévé a gyermekprogramokra fókuszál. Azt is hangsúlyozták, hogy nagy hangsúly marad a hírműsorokon is, így például továbbra is napi négy Híradó lesz látható.