A British Gas, a szigetország legnagyobb energiaszolgáltatójának anyavállalata, a Centrica további földgázáremelést helyezett kilátásba az év hátralévő részére, ugyanakkor elismerte, hogy nyeresége számottevően csökkenhet, amennyiben továbbra is hetente több mint 17 ezer fogyasztóját veszíti el.

Előrejelzésében a Centrica az egy évvel korábbihoz képest 51 százalékkal magasabb földgáz- és 43 százalékkal magasabb villamosenergia-nagykereskedelmi árakra számít. A Centrica termelési érdekeltségei számára ez ugyan kifejezetten jó hír, ugyanakkor a fogyasztók ellátásnak költségei is jelentős mértékben növekednek ezzel. A Centrica vezetői szerint ezért csökken majd az energiaszolgáltatás árrése, és növelni kell a kiskereskedelmi árakat.

Az Energywatch nevű fogyasztóvédelmi szervezet szerint mindenesetre itt az ideje, hogy a szolgáltatók elkezdjék törni a fejüket szociális tarifák bevezetésén. A BG 11,5 millió földgáz- és hatmillió villamosenergia-fogyasztóval áll kapcsolatban. Az elmúlt fél évben öszszesen, mintegy 445 ezren váltottak szolgáltatót, mert a versenytársak jobb ajánlattal álltak elő. (VG)