Hatalmas irodaépítkezést készít elő Varsóban a TriGránit Fejlesztési Rt. Az akcióhoz helyi partnert, az egyik nagy lengyel bankcsoport befektetési vállalatát választotta. A két társaság - 70 százalékos magyar részesedés mellett - vegyesvállalatot hozott létre, a végleges engedélyeket várhatóan négy héten belül kapják meg. A vegyesvállalat - a tervek szerint - a következő néhány évben nyolcvanezer négyzetméternyi irodát és esetleg egy szállodát épít Varsó Mokotow nevű, gyorsan fejlődő kerületében.

A lengyelországi irodapiacon ez lesz a legnagyobb, egyetlen fejlesztő által végzett beruházássorozat. Jövőre összesen 270 ezer négyzetméternyi iroda készül el a fővárosban, ahol egyre több külföldi fejlesztő jelenik meg, mert növekszik a kereslet, és még mindig jó hozamot lehet elérni.

Simon Baylay, a TriGránit Rt. lengyelországi projektjeiért felelő igazgatója lapunknak adott telefoninterjújában elmondta: a még formálódóban lévő elképzelések szerint öt-hat irodatornyot hoznak létre, az első kapavágás már az idén kora ősszel megtörténhet. Egyelőre nem tudják pontosan, mekkora értékű beruházás valósul meg, de vélhetően több száz millió euróról van szó. A munkálatok előreláthatólag 3-5 évet vesznek igénybe.

A vezető szerint előbérleti szerződést értelemszerűen még nem kötöttek. Hangsúlyozta mindamellett, hogy rugalmasan alakítják a terveket, és a későbbiekben akár kongresszusi központot vagy kulturális létesítményt is építenek, ha lesz rá kereslet. Az igazgató úgy látja, hogy a lengyelországi irodabérleti díjak az évtized elején mutatkozó kisebb csökkenés után már tavaly stabilizálódtak, és a közeli években enyhe növekedés elé néznek.

Előzőleg a TriGránit - két másik pályázóhoz hasonlóan - végül is nem adott be végleges javaslatot a belváros központjában lévő Pilsudskiego tér korszerűsítésére és az ottani történelmi múltú két állami épület felújítására. A tervek szerint ezek az ingatlanok adminisztratív célokat szolgálnának, vélhetően irodák lennének. Úgy tudjuk, hogy a főépítész új pályázatot ír ki külön-külön az épületekre.

A varsói irodapiac az elmúlt egy-két évben vált vonzóvá a hazai és külföldi fejlesztők - köztük a Magyarországon is jelen lévő holland ING és az amerikai AIG/Lincoln - szemében. A javuló gazdasági környezet felpörgette a keresletet, amely a DTZ nemzetközi ingatlanügynökség szerint az elmúlt 5-6 év legmagasabb pontján volt tavaly. A végleges adatok szerint 260 ezer négyzetméterre volt igény.

Több nagy területű bérleti szerződést kötöttek, és a korábbiaknál is több előszerződést írtak alá. Az új kínálat 2004-ben 145 ezer négyzetméter volt, ez a mutató a kilencvenes évek végén volt ekkora. A DTZ szerint az idén csaknem 200 ezer négyzetméterrel gyarapszik az állomány, úgyhogy a TriGránit egy felfelé ívelő keresleti szakasz kezdetén lép a piacra, jelentős területtel.

A telítődő magyar ingatlanpiac egyes nagyobb szereplői - a magasabb haszonkulcs miatt is - egyre-másra próbálkoznak a környező országokban. A TriGránit eddig Pozsonyban épített fel három, összesen több mint 60 ezer négyzetméternyi területet kínáló irodatornyot.

A TriGránit egyébként a Bukarestben létesítendő, csaknem egymilliárd euró értékű beruházása során is épít irodákat. Értesülésünk szerint az Autóker Holding Rt. ugyancsak a szlovák fővárosban puhatolózik, szintén irodákkal, de döntést még nem hozott ez ügyben. A társaság a térség más fővárosaiban is tanulmányozza az irodapiacot. Potenciális irodaépítő lehet még a szegedi KÉSZ Kft., amely az elmúlt években egyre több környező országban jelent meg.