A rekordmagasságba szökő energiaárak akadályozzák az ipar fejlődését, ráadásul a nagy energiafogyasztók terheit növelik az energetikai társaságok, amikor igyekeznek eleget tenni az emissziós szabályoknak - közölte a napokban az ipari energiafogyasztók nemzetközi szövetsége európai tagozatának elnöke. A Corus csoport például arra készül, hogy bezárja németországi alumíniumkohóját a magas villamosenergia-árak miatt. A Corushoz hasonlóan aggasztónak tartják Európa-szerte az ipari nagyfogyasztók az energiaköltségek gyors és nagymértékű növekedését, és hasonló takarékossági lépésekre készülnek, ami nyilvánvalóan visszafogja a kontinens iparának növekedését. A magas energiaárak megölik az energiaintenzív ágazatokat - mondja Peter Claes.

A szervezet felszólította Brüsszelt, hogy a közösség energiapiacainak felülvizsgálatakor találjon módot a szabályozásra. Az ipari fogyasztók legnagyobb gondja, hogy a piaci konszolidáció során olyan óriásvállalatok jöttek létre, amelyek nehezen kontrollálhatók. Elemzők szerint a fosszilis energiahordozók drágulása mellett a szén-dioxid-kereskedelem elindítása is jelentős mértékben hozzájárult az árak emelkedéséhez.

Az olaj- és földgáz-, valamint az európai karbonkvótaárak szüntelen emelkedésére reagálva nemrég újabb rekordot döntöttek meg a jövő évi szállításra vonatkozó villamosenergia-árak a német piacon. A zsinóráram elérte a megawattóránkénti 41,9 eurót - jelentette a Bloomberg.

Az új német szabályozástól ugyanakkor az árak valamelyes mérséklődését várják elemzők. A szövetségi energiahatóság felállításával ellenőrzik ugyanis a hálózathasználati díjakat Németországban. Az ipari fogyasztók szerint pedig a hálózathasználati díjak csökkenése jelentős mértékben mérsékelheti energiaköltségeiket. Az RWE egyik igazgatósági tagja szerint ugyanakkor az új szabályozástól nem lesz olcsóbb az áram, de csökken a hálózati társaságok jövedelmezősége.

Az ipari energiafogyasztók egyik szervezete, az esseni központú VIK elemzője, Christoph Bier szerint önmagában az árak szigorúbb ellenőrzése is csökkentheti a fogyasztók költségeit. A VIK szerint a közműcégek január óta legalább 10 százalékkal növelték a nagyfogyasztók árait. A lakossági fogyasztókat is érintő drágulás győzte meg Schröder kancellárt, hogy szükség van a hatósági hálózati tarifák bevezetésére.

A törvényhozás ugyanakkor nincs egyszerű helyzetben, hiszen a hálózati társaságok részéről komoly nyomás nehezedik rájuk, hogy a hatósági hálózathasználati díjakkal ne korlátozzák jövedelemtermelő képességüket, a külföldi áramkereskedők viszont folyamatosan reklamálnak a magas hálózati díjak miatt, és vannak olyan termelő cégek, amelyek már ki is vonultak az országból.

A legnagyobb cégek - az E.On és az RWE - vezetői ugyanakkor kezdettől fogva aggodalmuknak adtak hangot az energiahatóság felállításával kapcsolatban. Harry Roels, az RWE vezérigazgatója azt mondta korábban, hogy az energiaipari társaság eredményét jelentősen csökkentheti az energiahivatal felállítása, az árak kontrollja. A társaság egyik igazgatósági tagja, most a törvény elfogadását úgy értékelte: az aligha csökkenti majd az árakat, viszont elviszi a hálózati cégek jövedelmének jó részét.

Egy nemrég közzétett felmérés szerint egyébként az energiaárak az elmúlt egy év során egyedül Franciaországban nem emelkedtek. A drágulás Angliában volt a legjelentősebb 2004. április 1-jéhez képest: 24,2 százalékkal nőttek a fogyasztók villamos energia költségei. A NUS tanácsadó társaság által készített felmérés az európai, az amerikai és az ausztrál piacon, április 1-jén, a havi 450 ezer kilowattóránál nagyobb fogyasztású fogyasztók számára érvényes árakat vette alapul.

Angliát Dánia követi a sorban, ahol 16,4 százalékos volt a drágulás. Belgium és Hollandia holtversenyben a harmadik, 7,5 százalék körüli áremelkedéssel - derül ki a Platts összefoglalójából. A NUS közleményében úgy véli, az árak nemcsak a tüzelőanyag-költségek és a nagykereskedelmi árak növekedése miatt emelkedtek, abban bizonyos kereskedők spekulációja is közrejátszott. A francia árak stagnálását a NUS azzal magyarázza, hogy a piacnyitás megkezdődött ugyan, de a fogyasztók zöme nem váltott szolgáltatót, elsősorban ellátásbiztonsági szempontból.