Az osztrák pénzügyminiszter hajlandó lenne az OMV-ben meglévő osztrák állami részesedés csökkentésére, ha erre van szükség a MOL megszerzéséhez. Wilhelm Molterer a Die Presse című bécsi lapnak nyilatkozva beszélt erről.

Az osztrák szövetségi kormány jelenleg 31,5 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik az OMV-ben. A bécsi székhelyű olajcég néhány hete közölte: 32 ezer forintos árat lenne hajlandó fizetni a MOL-részvények darabjáért, ha a cég eltörli az alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlátozást és a MOL illetve a vele „baráti” viszonyban lévő magyar cégek 40 százalékos tulajdonhányadát sikerül semlegesíteni.

A MOL és a magyar kormány többek között azzal az indokkal utasította el az OMV ajánlatát, hogy annak elfogadása a magyar cég újbóli államosításával lenne egyenlő, hiszen az OMV-ben komoly tulajdonhányada van az osztrák államnak.

A néppárti Molterer mostani bejelentése tehát ez utóbbi aggály leszerelését célozza. Elemzők azonban arra emlékeztetnek, hogy Alfred Gusenbauer szociáldemokrata szövetségi kancellár korábban többször is elutasította, hogy folytatódjon a privatizáció, amely az előző, néppárti vezetésű kormányok idején több mint hatmilliárd eurónyi bevételhez juttatta az osztrák államháztartást.