Az idén a múlt évhez képest tíz százalék körüli bővülésre számítanak a hazai gépgyártók – tudtuk meg Sólyom Ferenctől, a Magyar Gépgyártók Országos Szövetségének (Magosz) társelnökétől. A főként magyar tulajdonban lévő, a gépipar hagyományos ágazataiban tevékenykedő vállalatokat összefogó szervezet társelnökének elmondása szerint a világgazdaság lendületének köszönhetik a hazai gyártók a 2003–2005 közötti recesszió után tavaly elkezdődött felfutást, amely a jelek szerint jövőre is folytatódik. A magyar gépipari cégek piaci lehetőségei jók, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy nincs elég gyártó Nyugat-Európában, és nem is épülnek gépgyárak, így a határidőt betartó, jó minőségben dolgozó vállalatok viszonylag könnyen tudnak piacot szerezni – tette hozzá Kármán Antal, a Magosz társelnöke.
Kedvező tapasztalatokról számolt be Vadnai Gábor, a gépipari cégek számára külkereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó Tercia Vállalkozások Kft. ügyvezető igazgatója is. Megítélése szerint a német ipar fellendülése húzza magával az európai gépipart.
A nemzetközi gépgyáraknak beszállító, megmunkált minőségi fémszerkezeteket előállító ASG Gépgyártó Kft.-nél az eddig beérkezett jövő évi megrendelések 20 százalékkal haladják meg a jelenlegi termelőkapacitást – mondta el Sólyom Ferenc, aki egyben a társaság ügyvezető igazgatója is. Az infrastruktúra és a kereskedők rendelkezésre állnak a megnövekedett igények kiszolgálására, ugyanakkor hiányzik a szakképzett munkaerő – utalt az ágazat egyik legnagyobb problémájára az ASG ügyvezetője. Jellemzően hegesztőkből és forgácsoló szakmunkásokból van kevés, ezért a tatabányai központú, az idén várhatóan négymilliárd forintos bevételt elérő társaságnál a saját alkalmazottakat képezik át hegesztőnek. A helyzet rövid távú megoldását a munkaerőpiac megnyitása jelentheti, hosszabb távon azonban csak a megfelelő képzési struktúra kialakítása segíthet. A főként exportra termelő hazai gépipari társaságok számára komoly kihívást jelentett a 2001-es árfolyam-szélesítés, mivel azóta jelentős mértékben erősödött a forint az euróhoz képest. A külföldi piacokon ugyanakkor semmi nem indokolta az áremelkedést, és a partnerek a tapasztalatok szerint legfeljebb a saját országuk inflációs szintjét jelentő drágítást hajlandók elfogadni.
Problémát jelent a Magosz tőkeszegény tagvállalatai számára a jelenlegi pályázati rendszer is, amelyben szinte lehetetlen fejlesztési forrásokhoz jutniuk – közölte Kármán Antal. A szervezet tagjainak jelentős része több mint 250 főt foglalkoztat, így nagyvállalatnak számít, és a jelenlegi feltételek mellett nem éri meg számukra a pályázatokon való részvétel.

Kína nem kihívás

A hazai gépipari cégek egyelőre nem tartanak a kínai vetélytársaktól, képviselőik elmondása szerint több olyan vevőjük is van, amely megpróbálkozott az ottani gyártással, s úgy döntött, hogy inkább visszatér magyar partneréhez.