Cégvilág

Véget ért a SZ.É.P. - negyedmillió ingyenes szűrés

Március 30-án utolsó állomásához érkezett Budapesten a SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program 2008.

A rendezvénysorozat ebben az évben összesen 21 városba látogatott el – az eddigi helyszíneken idén mintegy 25 ezren vettek részt 100 ezer ingyenes szűrővizsgálaton, egészségügyi tanácsadáson, életmód-programokon. Az indulás óta közel negyedmillió ingyenes szűrővizsgálatot végeztek a program keretében.

A SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Programot a Magyar Köztársaság Kormánya hívta életre 2007 novemberében egészségügyi intézmények és civil szervezetek közreműködésével. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az ajánlott szűrővizsgálatokra, az egészséges életmódra, melyek révén a hazánkban leggyakoribb betegségek nagy része megelőzhető, vagy időben felismerve gyógyítható. A Kormány idén februárban újraindította a rendezvénysorozatot, az öt nagyvárosban megrendezett hétvégi szűrőnapokat egy országjáró szűrőbusszal is kiegészítve. A kampány során – miként 2007-ben is – a Szűréssel az Életért Program nem egy esetben életet mentett.

SZ.É.P. Szűrőbuszok

A SZ.É.P. Szűrőbusz három hét alatt 16 kistelepülésre látogatott el 2500 km-t utazva, vagyis kétszer megtette a Budapest-Róma távolságot. Ez idő alatt közel hatezer látogató mintegy 30 ezer, a szív-érrendszeri kockázatokat felmérő vizsgálatot végeztetett el a szakemberekkel. A szűrések tapasztalatai rámutattak arra, miért hal meg ma minden második magyar szívinfarktus, vagy egyéb érrendszeri probléma következtében: a látogatók közül a résztvevők harmada túlsúlyos volt, minden hatodik számolt be arról, hogy dohányzik, minden hetediknek magas volt a vérnyomása, s minden tizenhatodiknak a vércukor-szintje. A látogatók 40 százalékának volt az egészségesnél magasabb a koleszterinje. Összességében minden tizedik vizsgálat eredménye volt a normálistól eltérő, azaz további ellenőrzést, életmódváltást, vagy némi figyelmet követelő. Még mindig több nőt érdekel egészségének védelme, mint férfit: a látogatók 60 százalékát a gyengébbik nem képviselői alkották.

SZ.É.P. Napok

Az idei SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program keretében eddig négy nagyvárosban rendeztek hétvégi SZ.É.P. Napokat, ahol több tucat ingyenes szűrővizsgálat, valamint egészségügyi tanácsadás és életmód-programok várták a látogatókat.

Nyíregyházán, Szombathelyen, Szolnokon és Veszprémben közel 25 ezer embert szűrtek meg és összesen 65 ezer egészségügyi felmérést végeztek a résztvevő szervezetek képviselői. Az első négy helyszínen tizenöt esetben bőrrákot, harmincnégy gyanús anyajegyet és öt egyéb daganatos betegséget – Szombathelyen például kezdődő gégerákot és térdtáji tumort – fedeztek fel a vizsgálatokat végző szakemberek. Több harminc év alatti látogató a szűrővizsgálatok alkalmával tudta meg, hogy sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége.

Szolnokon egy fiatal lányon a bőrrák legsúlyosabb fajtáját diagnosztizálták, míg Nyíregyházán egy fiatal nő esetében mértek kiemelkedően magas (21-es) vércukor-szintet, mely súlyos cukorbetegséget jelez és kezelés nélkül életveszélyes is lehet. Keleti Andrea, a SZ.É.P. egyik támogatója is sokat köszönhet a programnak: nála a szombathelyi rendezvényen fedezett fel egy gyanús anyajegyet a bőrgyógyász, amelyet ezt követően eltávolíttatott.


A SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program első és második szakaszában eddig összesen 100 ezer ember látogatott el a rendezvénysorozat eseményeire, akik közel negyedmillió ingyenes szűrővizsgálatot vettek igénybe.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek