Újabb 5,6 százalékkal csökkent tavaly az élelmiszeripar belföldi értékesítése – közölte Boródi Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) ügyvezető elnöke a szervezet tegnapi küldöttközgyűlésén. Iparági szakértők aggasztónak ítélik a helyzetet, mivel az ágazat fő értékesítési területének a belpiac számít. Ugyanakkor az uniós csatlakozás óta egyre nagyobb teret hódítanak az importált termékek. Ezt mutatja, hogy az EU-csatlakozás előtt az itthon eladott élelmiszerek 90 százaléka hazai előállítású volt, mára viszont az arány 75-76 százalékra csökkent. Az iparág külkereskedelmi szaldója pedig 70 millió eurós negatívumot mutatott 2007-ben.
Az események hátterében többek között az ágazat 4,7 százalékos termeléscsökkenése áll. A helyzetet tavaly nehezítette, hogy az alapanyagárak folyamatosan emelkedtek, miközben a fizetőképes kereslet szűkült. A vállalkozások összességében 2600 milliárd forintos árbevételt értek el. Az Éfosz szerint a válság különösen a hús-, a zöldség- és a gyümölcsfeldolgozókat viselte meg.
A tavaly meglódult élelmiszer-drágulás után az érdekképviselet az idén is emelkedő árakat prognosztizál. Ugyanakkor az elmúlt év visszásságai közé tartozott, hogy az iparág csak 8,5 százalékkal tudta emelni átadási árait, miközben a fogyasztói árak 11,5 százalékkal nőttek. A különbség a kereskedelmi haszonrés növekedéséből származott
Pályázatokat nyújthatnak be az élelmiszer-ipari társaságok az Új Magyarország vidékfejlesztési program (ÚMVP) uniós forrásaira – mondta Gráf József agrárminiszter. Az ÚMVP-s pénzekből termelési technológiáikat korszerűsíthetik a cégek. HL
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.