Cégvilág

Döntött az Alkotmánybíróság: nem kell fizetni az orvoslátogatói díjat

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az orvoslátogatói díjat.

Az Alkotmánybíróság hétfői határozatában alkotmányellenesnek minősítette, ezért megsemmisítette a gyógyszergazdaságossági törvényben előírt, évi 5 millió forintos orvoslátogatói díj fizetését, ám nem tartotta az alapjoggal ellentétesnek a cégek által tb-támogatással forgalmazott gyógyszerekre kivetett 12 százalékos különadót. A határozat az AB honlapján olvasható.

A 2007. januártól hatályos törvény ellen több kifogás érkezett a legfőbb taláros testülethez. Többen úgy vélték, hogy "a gyógyszerismertetési tevékenységre kirótt befizetési kötelezettség nem az alanyi kötelezett jövedelmi, vagyoni viszonyait veszi figyelembe, hanem kvázi szankció”, amelynek célja a gyógyszer-promóció visszaszorítása, az ilyen tevékenységet végző személyek számának korlátozása. Ilyen célra azonban nem vethető ki. Mások sérelmezték, hogy ilyen mértékű díjfizetés mellett a új, kezdő vállalkozó nem tud belépni a piacra. Többen pedig úgy fogalmaztak, hogy az orvoslátogatókat foglalkoztató cégek vélhetően több alkalmazott elbocsátására kényszerülnek, amely sérti az elbocsátottak esélyegyenlőséghez való jogát. Azt is érvként hozták föl, hogy a gyógyszerismertetést végzők számának csökkenése következtében az orvosok kevésbé tudnak tájékozódni a gyógyszerpiacon. Kifogásolták azt is, hogy a törvényhozó indokolatlanul és aránytalanul növelte a gyógyszerismertetés költségeit, holott a díjbefizetéssel szemben nem áll semmilyen ellenszolgáltatás.

A Világgazdaság szerdai számában is beszámolunk arról, hogy tavaly 23 milliárd forintot fizettek be a gyógyszercégek az APEH-nél a gyógyszerforgalmukra kivetett 12 százalékos különadó címén. Becslések szerint az orvoslátogatói díjból ezet felül 8 milliárd forint folyt be. Az egészségbiztosítási alap idei költségvetésében pedig 35 milliárdos cégbefizetéssel számoltak a törvényhozók.

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet szerint évi 330 millió doboz gyógyszert váltanak ki a patikákban, s 150 millió az orvos-beteg találkozások száma, mindkettő terén előkelő helyen állunk Európában. A receptkiváltás nagyságrendje évek óta körülbelül azonos, azt érdemben nem befolyásolta az orvoslátogatói díj bevezetése.

gyógyszer Alkotmánybíróság orvoslátogatói díj
Kapcsolódó cikkek