Cégvilág

Kritikus az egészségügyi szakdolgozók hiánya - Ne legyen politikai előnyszerzés

Közel egy évtizede jelentkeztek a munkaerőhiány első jeleni az egészségügyben, akkor a nem hálapénzes orvosi szakmákban volt gond, a mára kialakult krízis miatt viszont már sérül a betegellátás biztonsága és minősége, s a túlterheltség és a megbecsülés hiánya miatt kiégettség tapasztalható az orvosok és ápolók között - mondta a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának mai, az egészségügy emberi erőforrás helyzetéről rendezett konferenciáján Szócska Miklós, a központ igazgatója

Tetézi a bajt a lakosság elöregedése, hiszen e miatt egyre intenzívebb ellátást igényel a társadalom. Ám óva intett attól, hogy ezt a politikailag szenzitív kérdést bárki rövid távú politikai előnyszerzésre használja föl. Az orvosképzés ideje 12 év, így az ágazat emberi erőforrás igényét ciklusokon átívelő program keretében kell megoldani, amit sürgősen el kell kezdeni.

Olyan programra van szükség, amit a fiskális döntéshozók is elfogadnak, ám eddig ebben csatát vesztett az egészségügyi ágazat vezetése . Úgy véli: globális gond ez, ám vannak országok, amelyek előrelátóak voltak, így az munkaerőpiaci nyitottságával élni tudnak. Ausztria - valid adatok alapján - már 2003-ban tudta, hogy 2007-ben háromezerrel több orvosra lesz szüksége. Az menedzserképző igazgatója a szükséglet alapú munkaerő kapacitás híve, s úgy látja, hogy a mostani egészségügyi intézményrendszer nem tükrözi a valóságos szükségleteket. Elképzelhetőnek tartja, hogy az emberi erőforrás koncentrációjára lesz szükség.

A minisztérium szakállamtitkára szerint kulcskérdés az alapellátás orvos utánpótlásának megoldása, hiszen a 6801 praxisból 162 tartósan betöltetlen, s leginkább az elszegényedett térségekben nincs orvos. Medgyaszai Melinda úgy fogalmazott: elszánt a kormány abban, hogy pozitív diszkriminációt alkalmazzon az e településeken gyógyítók finanszírozásában. Gond van a szakrendelőkben és a kórházakban is, és kritikus a szakdolgozó hiány. Az Egészségügyi Minisztérium az idén megkezdi annak a monitoring rendszernek a kiépítését, amelyből megtudható majd, hogy hol és milyen szakemberek hiányoznak, hol kell azonnal beavatkozni. Az államtitkár asszony szerint harmonizálni kell a képzési rendszert is az EU-tagállamokéval.

Elizabeth Kidd, az Európai Bizottság Egészségügyi Igazgatóságának munkatársa arról tájékoztatott: év végéig elkészül az EU úgynevezett Zöld könyve az unió egészségügyi munkaerő helyzetéről. Az unió egészségügyi biztosa azt vallja: az egészség kincs, ami serkenti a gazdaságot, elősegíti a munkát, s jólétet teremt a családokban. Az unió tapasztalata, hogy megnőtt a munkaerő mobilitás, elsősorban a fiatalok helyezkednek el külföldön, s a legnagyobb baj, hogy nem mennek vissza anyaországukba. Azt is tapasztalták, hogy egyre kevesebb fiatal választja az egészségügyi pályát, elsősorban az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya, s a túlterheltség miatt. Ezzel nem elég szembesülni, hanem sürgős megoldást kell találni.

hiány egészségügy dolgozó
Kapcsolódó cikkek