Cégvilág

Monet-festmény rekordáron: 51,7 millió euró a nimfákért

A Christie’s árverésén az 1919-ben készült Le Bassin des Nymphéas című festményért a kikiáltási ár kétszeresét, több mint egy milliárd forintnak megfelelő eurót fizetett ki az új tuladonos.

Az elemzők félelmei nem valósultak meg, a gazdasági válság számlátomást nem érinti a műkincspiacot. Claude Monet Le Bassin des Nymphéas című vásznáért 51,7 millió eurót (12 milliárd forint) fizetett ki a Christie’s vevője. Ez a legnagyobb összeg, amelyet egy francia impresszionista festő művéért valaha fizettek – írja a Le Figaro.

A kép kikiáltási ára 18-24 millió font volt, a licit pedig 500 ezer fontonként haladt előre. Az ismeretlen vásárló – aki végül a kiindulási ár mintegy kétszeresét fizette ki – a lap információi szerint orosz megbízottak segítségével bonyolította le az ügyletet telefonon.

A festmény a Monet birtokán készült nagy formátumú nimfa-sorozat egy darabja. A mester 1914-ben kezdett el dolgozni a négyes sorozaton. Az egyik festmény a New York-i Metropolitan múzeumban található, egy másik egy magángyűjteményben, míg a harmadik darab a háború során tönkrement. Legutóbb tavaly májusban kelt el rekordáron egy Monet-festmény, a Vasúti híd Aregenteuilnél című vászonért 26,7 millió eurót fizettek.


ár Monet festmény rekord
Kapcsolódó cikkek