Cégvilág

Rossz lóra tettek - Milliárdos veszteség a "Lovinál"

Csupán félmilliárdos árbevétel mellett 1,022 milliárdos negatívumot produkált a Nemzeti Lóverseny Kft. (NL) tavaly – tájékoztatott a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT). A cég így több mint 200 millió forinttal nagyobb veszteséget termelt, mint 2006-ban, s a végeredmény néhány tízmillióval meghaladja a korábban 2007-re közölt 981 milliós mínuszt.

Az NL Kft. bevételeinek zöme a fogadás-szervezési tevékenységet folytató Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft.-től (MLSZ) származik, a bevételek azonban nem fedezik a minimálisan szükséges működési költségeket. A működési veszteségeket az NL Kft. elsősorban tulajdonosi kölcsönökkel fedezi – tudatta az NVT. Hozzá tették ugyanakkor: a tulajdonosi kölcsönök visszafizetése a működésből nem várható.

Az MLSZ ugyancsak veszteséges volt tavaly és tavaly előtt is. A cég 2007-ban csökkenő árbevétel mellett 32 millióra növelte a negatívumot. A társaságnak saját eszközvagyona nincs, a működéséhez szüksége eszközöket az NL Kft-től, míg a városi irodáit a helyi önkormányzatoktól bérli. (Az MLSZ kizárólagos joggal szervezi az NL által szervezett és rendezett versenyekre a fogadásokat.)

Az NL Kft. és az MLSZ Kft. jogilag önálló, de tevékenységük összefonódása miatt egymással szoros kapcsolatban álló cégek.

A két cég működése jelentős veszteségeket okoz az egyedüli tulajdonosnak a Magyar Államnak. (A cikk a hirdetés után folytatódik)

Sok kísérlet volt már arra, hogy közpénz nélkül vagy a mainál lényegesen kevesebb közpénzből próbálják meg fenntartani ezt a tevékenységet, de ezek nem voltak sikeresek – ismeri el a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. Hozzá téve: a tanács és MNV Zrt. olyan új megoldást keres, amely a magyarországi lóversenyzés és az arra való fogadás lehetősé­gé­nek megtartása mellett mindennek finanszírozását üzleti alapra helyezi.

A piac azonban korántsem bízik abban, hogy egy nagyobb megtérülhet. Nem is véletlen, hogy két cég értékesítésére, valamint a lóverseny- és a bukmékeri fogadás koncesszióba adására kiírt legutóbbi pályázatot március végén nyilvánították eredménytelennek, mert az egyetlen ajánlattevő túl alacsony vételárat ajánlott.

A korábbi pályázatok is eredménytelenek voltak, a ráadásnak az MNV Zrt. igen szigorú feltételeket szabott a lóversenyzés hagyományainak megőrzésére, az ingatlanok pedig továbbra is állami kézben maradnak.

A vételár mellett az éves koncessziós díj sem csekélység, az összességében 500 millió forint mínuszt jelent egy évben a vevőnek.

Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója egy korábbi nyilatkozatában a Világgazdaságnak elmondta: egy sikeres privatizá-ció után a kelet-közép-európai régióban akár piacvezetővé válhat a hazai lóversenyzés. Mindez azt jelenti, hogy nemcsak a hazai, 5-10 milliárd forintra becsült piacot szerezheti meg a nyertes, hanem egy régiós hálózat kiépítésére is lehetősége nyílna.

 Ennek ellenére nem nagyon tolonganak a vevők és akit érdekel sem ajánl túl sokat. A loviért, így csak az állam veszteségei nőnek évről évre egy hagyomány fenntartása érdekében. VGO

Vajtó Lajos Nemzeti Lóverseny Kft veszteség Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács
Kapcsolódó cikkek