Cégvilág

Új kazánüzem épül a Borsodchemben - alapkőletétel

Új, a Borsodchem Zrt. tervezett kapacitásbővítését kiszolgáló, gőztermelő kazánüzem alapkövét helyezték el pénteken Kazinbarcikán a Bosodchem és a beruházó Sinergy Energiaszolgáltató Kft. képviselői.

Az óránként 110 tonna gőz előállítására alkalmas földgáz-olaj tüzelésű kazán, a hozzá kapcsolódó csővezeték-rendszerrel együtt 2009. március 1-től kezdi meg az energiaszolgáltatást - hangzott el az ünnepségen.

A fejlesztés megvalósításához szükséges 15 millió euró 75 százalékát bankhitelből, 15 százalékát pedig saját erőből fedezi a Sinergy, amely a létesítmény hosszú távú üzemeltetéséről is megállapodott a Borsodchem Zrt.-vel.

Szabó János a Borsodchem Zrt. telephely igazgatója elmondta, hogy az üzemi kapacitás jelenleg 665 ezer tonnányi műanyag alapanyag előállítását teszi lehetővé. Ebből 400 ezer tonnányi a PVC, 175 ezer tonna, a például a purhab, vagy a sícipők előállítássásához használt kemény poliuretán, az úgynevezett NDI, illetve 90 ezer tonnát tesz ki a lágyhabokhoz használt TDI.

Ugyanakkor a jövőben, egy 450 millió euró értékű beruházási program keretében a TDI és az NDI termelés bővítésére készülnek. Ehhez szolgáltatja majd a szükséges gőzmennyiséget a gőztermelő kazánüzem - mondta a telephely-vezető. Arról is szolt, hogy a Sinergyre azért esett a választásuk mert a cég immár közel egy évtizede együttműködik a Borsodchem energia-ellátásának biztosítása érdekében a céggel, illetve annak egyik anyagvállalatával az ÉMÁSZ NyRt.-vel.

Ennek keretében egy 50 megawatt teljesítményű erőművet működtet a Sinergy a Borsodchem területén; a sikeres együttműködés alapján döntöttek az újabb megbízásról - mondta Szabó János.

Bercsi Gábor a Sinergy ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a cég hazai energetika-technikai társaságok bevonásával valósítja meg a most induló beruházást. A kazánt a Ganz Danubius HungaroSteel Kft. szállítja a csővezeték rendszert pedig a Kraftszer Kft. kivitelezi.

A Sinergy ugyanakkor BC-Therm Energiatermelő és Szolgáltató Kft. elnevezéssel projekttársaságot hozott létre a beruházás megvalósítására - mondta Bercsi Gábor.

A 90 százalékban a német Permira befektetési alap által birtokolt Borsodchem Zrt. árbevétele az elmúlt évben elérte az egymilliárd eurót. A közvetlenül 2850, illetve a telephelyen közvetve 4 ezer embernek munkát biztosító társaság az Észak-magyarországi régió második legnagyobb munkaadója. A Sinergy Kft.-t fele-fele részben birtokolja az ÉMÁSZ Nyrt., illetve az ELMŰ Nyrt. Mindkét cégnek a német RWE/Energie Baden-Würtembeg konzorcium a többségi tulajdonosa.

A Sinergy éves árbevétele mintegy 9 milliárd forint.

Szabó János Borsodchem Bercsi Gábor Kazincbarcika Ganz Danubius HungaroSteel Kft. Kraftszer Kft. Permira BC-Therm Energiatermelő és Szolgáltató Kft. ÉMÁSZ Synergy
Kapcsolódó cikkek