Cégvilág

A padló állította meg a Marks&Spencert

Rekord mélyre zuhant a Marks&Spencer Group Plc. részvényárfolyama a londoni tőzsdén miután az élelmiszer kiskeresekedelmi üzletág vezetője Steve Esom bejelentette: 10 éve legrosszabb teljesítményt hozta az általa vezetett divízió.

A vállalat vezérigazgatója, Stuart Rose azonnal felmentette tisztségéből az alig egy éve ott dolgozó Esomot.

A M&S árfolyama 22 százalékkal, 246,5 pennyre csökkent a negyedéves adatok közzétételét követően. A június 28-ával végződő első negyedben a ruházati forgalom 5,3 az  élelmiszer értékesítés 4,5 százalékkal esett vissza előző év ugyanazon időszakához képest. A Citibank egyik elemzője szerint a M&S adózott eredménye folyó üzleti évében 20 százalékkal 700-750 millió fontra csökkenhet.

A M&S élelmiszer áruházai még az Egyesült Királyságban is a magasabb árkategóriájú hálózatok közé tartoznak, így nem csoda, hogy a Tesco PLc. és az amerikai Wal-Mart Asda hálózata jelentős részesedést vett el a M&S-től a magas energiaárak miatt pénztárcájukkal csínján bánó brit vásárlók elhódításával. 

A M&S teljesítménye a szegmens többi szereplőjét is „megviselte”: az Egyesült Királyság második legnagyobb ruházati vállalata, a Next Plc. 12, a Debenhams Plc. 7,7 százalékkal esett vissza a szerdai kereskedésen.

A M&S árfolyama hónapok óta folymatosan csökken. Ennek eredményeként a társaság a Financial Times által készített, a világ 500 legértékesebb vállalatait összesítő listáról is lekerült. A M&S „tekintélyes” helyről esett ki: tavaly még az FT Global 500 rangsor 398. helyén szerepelt. A Bloomberg számításai szerint a vállalat 1988 óta 4,1 milliárd fontot veszített piaci értékéből.

Global 500 Marks&Spencer Financial Times
Kapcsolódó cikkek