Cégvilág

Az olasz maffia pénzét mosták Magyarországon – a Fradi a korábbi kapocs

Az olasz maffia, pontosabban a nápolyi bűnszervezet, a Camorra pályázott a Lazióra.

Az ügyben eljáró rendőrparancsok, Gianluca Campana azt mondta, hogy a római focicsapat megvásárlására szánt 24 millió euró drogügyletekből és más bűnügyi tevékenységből származik, amelyet Magyarországon mostak tisztára, és innen került vissza az olasz maffiához – írja az Új Szó az MTI alapján.

Az ügyben nálunk illetékes Vám- és Pénzügyőrség szóvivője, Sipos Jenő azt mondta, nem nyomoznak a 24 millió eurós pénzmosás kapcsán, s a hírekből értesültek erről a vizsgálatról, ami Olaszországban folyik. Hozzátette: gyelőre nem kerestek meg a magyar hatóságot az olaszok. A most pénzmosással gyanúsított Giorgio Chinagliának korábbiak a magyar kapcsolatai.

Szilvás Zoltánnal évekre nyúlik vissza ismeretségük, ugyanis mindketten részt vettek a 90-es évek végén a Fradi tervezett privatizációjában. Szilvás Zoltán akkori cégét, a WÉS Rt.-t a Fradival együtt akarta eladni az olasz Dicobe nevű cégnek a csapat akkori tulajdonosa, a Földművelésügyi Minisztérium. A Dicobe 25 millió forintot ajánlott a Ferencvárosért. Az olaszokat a tárgyaláson a most maffiakapcsolatokkal megvádolt Giorgio Chinaglia képviselte.

Egyébként az 1998-as sajtóinformációk szerint a Dicobe mögött az MSZP pénztárnokaként elhíresült Máté László állt. Az üzlettől a Dicobe a BUX-index csökkenésére hivatkozva állt el, az 1998 márciusi választások után néhány héttel. Akkor a Fidesz nyert. A párt korábban többször tiltakozott a Fradi eladása ellen.



Tegnap kora délután az Országos Rendőr-főkapitányság még nem tudott arról, hogy Magyarországon is köröznék Szilvás Zoltánt. A nagy sajtóérdeklődésre való tekintettel azonban fél 5 után nem sokkal kiderült: az olasz rendőrök megkeresték a magyar rendőrséget Szilvással kapcsolatban, de azt az ORFK sajtóügyeletese nem árulta el, mit tartalmaz ez a megkeresés.

maffia
Kapcsolódó cikkek