A lengyel Kincstárügyi Minisztérium 2002. augusztus 12-i döntésének értelmében a Richter Gedeon Rt. a Grodziskie Zaklady Farmaceutyczne POLFA (GZF Polfa) gyógyszergyár privatizációs tenderének győzteseként alaptőke emeléssel, 51 százalékos többségi tulajdonú részesedést szerzett a GZF Polfa apportálásával megalakuló új lengyel gyógyszergyártó cégben.

A lengyel Államkincstár a saját 49 százalékos részesedéséből a privatizációs törvény szerint 7,5 százalékot átadott a GZF Polfa munkavállalóinak.

A 2002. augusztus 29-én kelt privatizációs szerződés szerint a fennmaradó állami részesedésre a Richternek elővásárlási joga volt. Ennek megfelelően 2003. december 30-án a Richter további 12 százalékos részesedést vásárolt az államtól, továbbá folyamatosan megvásárolta a munkavállalók által eladásra kínált részvényeket.

A Richter most tájékoztatta részvényeseit hogy 2008. július 16-án a magyar társaság és a lengyel Államkincstári Minisztérium képviselői a GZF Polfa még meglévő állami üzletrészének (29,6 százalék) megszerzésére adásvételi szerződést írtak alá, és a privatizációs szerződés feltételei szerint meghatározott 87,3 millió PLN vételárat a Richter megfizette.

A tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt. részesedése a GZF Polfában 99,8 százalékra emelkedett. A közel 100 százalékos döntési és irányítási pozíció a Richter számára a GZF Polfán keresztül is kedvező lehetőséget biztosít lengyelországi piaci helyzetének erősítésére.