Cégvilág

Ilyen volt, ilyen lett a régi Anna-bálok helyszíne - Képek!

Régi fényében tündököl a balatonfüredi Horváth-villa. Az első Anna-bálok helyszíne, Balatonfüred nagy múltú épülete visszakapta a reformkori fényét. A patinás villát az AL Holding ingatlanberuházó újította fel.

Az újjáépített, copf stílusú, 46 luxuslakásból álló villa hűen tükrözi kora szellemét.


 
A Horváth-villa építtetőinek - Mária Terézia testőrének, II. Zsigmondnak, és Horváth Anna férjének, Varasdy Gludovácz Józsefnek -, elképzelése szerint vendégfogadásra, az illusztris látogatók színvonalas kiszolgálására, szórakoztatására épült 1796-ban. II. Zsigmond örökösei, és később az új tulajdonosok is követték az örökhagyó rendelkezését. A reformkor idején szerzett igazán nagy hírnevet a villa, amikor is 1825. július 26-án, Anna napkor itt tartották az első Anna-bált a házigazda Szentgyörgyi Horváth Fülöp János Anna lánya tiszteletére.


 
Az AL Holding ingatlanberuházó 2004-ban azzal a céllal kezdett hozzá a műemlék szempontból igen rossz állapotban lévő, 208 éves épület rekonstrukciós munkálatainak, hogy a villa a felújítás után hitelesen idézze a kor szellemét, a Horváth család szellemiségét. A Horváth-villa fennállásának legutolsó 53 évében ugyanis több olyan átalakítás is történt, ami megváltoztatta az épület belső struktúráját, és kis mértékben a külső architektúrát is érintette. „Határozott célunk volt, hogy a belső átépítések során az eredeti funkciót a modern igényekhez adaptálva értelmezzük újra” – mondta Hunyady Attila, az AL Holding elnöke a beruházásról. 
 
A műemléki felújítás során az egyik lépcsőház visszakerült az eredeti helyére, valamint ismét látható az egykori boltozatos kapuátjáró. A műemléképület patinás falai között a folyosók fa nyílászárói és a kő padlóburkolat is a korabeli nemes anyaghasználatot idézik. A Horváth-villa lakásainak értékesítése 2004 nyarán kezdődött, az első lakásokat 2005 nyarán adta át a beruházó. Az újjáépített kétemeletes, tiszta copf stílusú Horváth-villában 46 luxus kényelmű otthont alakítottak ki.

Horváth villa AL Holding Anna-bál
Kapcsolódó cikkek