Cégvilág

Kidurrant az ingatlanlufi - Az amerikainál is súlyosabb lehet a spanyol szektor válsága

Óriásira dagadt, és kipukkadt a spanyol ingatlanlufi. Az ország GDP-jének ötödét adó építőiparban sorra mennek tönkre a vállalatok, hazavágva a spanyol gazdaságot.

A spanyol építőbáró, Francisco Hernando a szimbóluma az összeomlásnak - írja a Die Welt. Az üzletember a Madridtól 35 kilométerre fekvő 10 ezer lelkes Sesenában 13 500 lakás építésébe kezdett – de még az elkészült blokkok is üresen állnak.

A képgalériához kattintson ide.

Idén harmadával, egyes régiókban kétharmadával csökkent mind a lakáseladások, mind a kiadott építési engedélyek száma. Mintegy félmillió lakás áll üresen, vevőre várva, még egyszer ennyi éppen épül. Senki nem tudja, ki fog bennük lakni.

Elemzők szerint az ingatlanlufi kidurranásával egymillióan elveszíthetik állásukat, növelve a jelenleg is folyamatosan növő munkanélküliek számát. Egyes elemzők szerint 20 százalékra emelkedhet 5 éven belül a munkanélküliségi ráta.

A magas bérek tovább nehezítik az iparág helyzetét. Az elmúlt évtizedben gyakorlatilag az inflációt egy százalékkal meghaladó mértékben nőttek a fizetések, miközben a termelékenység nem változott – csökkentve a szektor versenyképességét.

Elemzők szerint Spanyolországot a rázúduló ingatlanpiaci válság súlyosabban érinti, mint Amerikát tette a sajátja. Igaz, a bankszektor még stabil; de az eladósodottság itt is óriási, a lakosság részéről 880 milliárd, a vállalatokéról 1200 milliárd euró. Az emelkedő kamatok duplán sújtják a hiteleseket.

A spanyol jegybank az ország gazdasági növekedési előrejelzését a tavalyi 3,5-ről 2,4 százalékra teszi jelenleg, a kormányzat 2,3-ra; Zapatero miniszterelnök azonban már bevallotta, az adat valószínűleg még a két százalékot sem fogja elérni. Az első negyedévben 0,3 százalékkal bővült a spanyol gazdaság.

Spanyolország Hernando ingatlan ingatlanlufi válság
Kapcsolódó cikkek