Cégvilág

Minden, amit a lakossági gázpiacról tudni akart

Az új gáztörvény lakosságot és kisfogyasztókat érintő tudnivalóit szedte pontokba a Magyar Energia Hivatal. Íme:

Kérdés 1: Minden felhasználó szabadon választhat magának földgázellátót?
 Válasz 1: A 2003. évi földgázellátásról szóló törvény 2007. július elsejétől minden felhasználó számára lehetővé teszi a közüzemből való kilépést a szabad piacra.

Kérdés 2: Kik rendelkeznek kereskedelmi engedéllyel, és hogy lehet elérni őket?
 Válasz 2: A Magyar Energia Hivatal honlapján (www.eh.gov.hu /gyakori kérdések/gáz) az engedéllyel rendelkező kereskedők elérhetősége megtalálható.

Kérdés 3: Mi a különbség a közüzemi szolgáltatás és a szabad piac között?
 Válasz 3: A közüzemi szolgáltatás a jogszabályok által erősen szabályozott ellátás. A közüzemi szolgáltató csak a közüzemi nagykereskedőtől vásárolhatja a gázt, hatósági áron. A fogyasztói ár is hatósági ár. Ebben az ellátásban a fogyasztó szabályozott körülmények között vásárol, mert a közüzemi szolgáltató és a fogyasztó jogai és kötelezettségei is jogszabályokban vannak lefektetve. A szabad piaci kereskedő a fogyasztóval szabadon állapodik meg a szolgáltatás minden részletében, így a földgáz árában is. A szabad piaci kereskedő a földgázt bárhonnan beszerezheti. A földgáz ellátás (vezetékes tevékenység) a szabadpiaci vásárlás esetén is szabályozott.

Kérdés 4: Mit kell tenni, ha a fogyasztó jelenleg akar ellátót váltani?
 
Válasz 4: A közüzemi szerződést a közüzemi fogyasztónál kell felmondani, a felmondástól számított 4. hónap első napjára. Ezzel egyidejűleg az új ellátóval a kilépés napjától kezdődő szerződést kell kötni. Szintén levélben az elosztóhálózat üzemeltetőjénél be kell jelenteni a változtatást. Ezt a bejelentést a fogyasztó helyett az új ellátó átvállalhatja. A közüzemből való kilépés feltétele, hogy a felhasználó/fogyasztó összes tartozását rendezze a közüzemi szolgáltatóval.

Kérdés 5: Vissza lehet-e menni a közüzembe, ha a fogyasztó meggondolja magát?
Válasz 5: Igen, de az feltételekhez kötött. Csak a bejelentést követő év július elsejétıl köteles a közüzemi szolgáltató újra közüzemi szerződést kötni. A közüzemi szolgáltató hozzájárulásával ennél korábbi dátummal is megköthetı a szerződés, de a következő július elsejéig az elfogyasztott gázért 5 százalékkal magasabb árat számlázhat a közüzemi szolgáltató, mint amit a ki nem lépett fogyasztóknak kell fizetnie.

Kérdés 6: Mikor lép életbe az új gáztörvény és mi változik a lakossági ellátásban, ha a fogyasztó nem akar a szabad piacra kilépni?
Válasz 6: A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény teljes terjedelmében 2009. július 1- jén lép hatályba. Ez azt jelenti, hogy megszőnik a közüzemi szolgáltatás, és a felhasználónak döntenie kell, hogy egyetemes szolgáltatást vagy a szabad piacot választja-e. Ha az egyetemes szolgáltatást választja, lehetséges, hogy több egyetemes szolgáltató között választhat, mert megszűnik az a kötöttség, hogy egy területen csak egy szolgáltatási engedélyes lehet.

Kérdés 7: Mit takar az egyetemes szolgáltatás? 
Válasz 7: Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók összehasonlítható és átlátható árak ellenében, szabályozott színvonalon történő ellátása (folyamatos ellátás, ügyfélszolgálat, mérőleolvasás, elszámolás, számlázás stb.). A lakossági felhasználókon és a 20 m3/h kapacitást meg nem haladó egyéb fogyasztókon kívül 2010. június 30-ig a 100 m3/h fogyasztást el nem érı felhasználók és a távhőtermelési engedéllyel rendelkezı felhasználók is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást. Lényeges eltérés a jelenlegi közüzemi szolgáltatással szemben, hogy az egyetemes szolgáltató a gázbeszerzésrıl szabadon dönthet, és a fogyasztói energia árat a költségek alapján határozza meg. Az árak fölött a Magyar Energia Hivatal ellenırzést gyakorol. Ez a szolgáltatási forma 2009. július 1-jétıl fog mőködni. A földgáz szállítás és elosztás ─ az egyetemes szolgáltatás és a szabad piaci értékesítés esetén is azonos módon – minıségében és árában hatóság által szabályozott.

Kérdés 8: Miből áll az egyetemes szolgáltatás ára, és azt ki határozza meg?
Válasz 8: Tulajdonképpen egy piaci alapú termék árból és egy hatóságilag megállapított rendszerhasználati díjból, valamint árrésbıl áll. Az induló egyetemes szolgáltatási díjakat miniszteri rendelet határozza majd meg. Ezt követően a Magyar Energia Hivatal az egyetemes szolgáltatás árát folyamatosan ellenőrzi, és annak módosítását leggyakrabban negyedévente egyszer kezdeményezheti az egyetemes szolgáltató.

Kérdés 9: A szabadpiaci kereskedő a lakossági fogyasztóval megkötött szerzıdésének nincs semmi kötelező eleme, és az árat a kereskedő bármikor megváltoztathatja?
Válasz 9: Nem. A szabadpiaci kereskedőre is vonatkoznak azok a törvényi elıírások, melyet az egyetemes szolgáltatónak a lakossági fogyasztóval kötött szerződés esetében, mint kötelező tartalmi elemeket a szerződésnek tartalmaznia kell. Az árváltozás bejelentésének módját és határidejét pedig az üzletszabályzatában rögzítenie kell. A földgáz szállítás és elosztás – az egyetemes szolgáltatás és a szabad piaci értékesítés esetén is azonos módon – minőségében és árában hatóság által szabályozott. A kereskedőnek nagyobb szabadságfoka van a – fogyasztó igényeinek, felhasználási szokásainak jobban megfelelő – árstruktúra, fizetési és egyéb működési feltételek ajánlatában.

Kérdés 10. Miből áll a végső menedékes szolgáltatás?
Válasz 10: Ez egy ideiglenes ellátási forma. Ha a felhasználókat ellátó földgázkereskedő fizetésképtelenné válik, és a földgázbeszerzése ellehetetlenül, vagy a működési engedélyét a hivatal visszavonta, a felhasználók nem maradhatnak ellátatlanul. Ebben az esetben a felhasználók földgázellátását a hvatal által kijelölt végsı menedékes földgázkereskedı biztosítja.

Kérdés 11. Minden kereskedő a saját vezetékén szolgáltatja a gázt?
Válasz 11: Nem. Sem a közüzemi szolgáltató, (majd egyetemes szolgáltató) sem a szabadpiaci kereskedő nem üzemeltet csővezetéket. Azt változatlanul az elosztói engedélyes üzemelteti, amelyen a szolgáltató vagy kereskedő által vásárolt gázt szállítja.

Kérdés 12: Változik-e a csatlakozási díj mértéke?
Válasz 12: Nem. Annak nagyságát továbbra is miniszteri rendelet határozza meg. A földgázellátásba történő bekapcsolásért vagy a korábban megvásárolt kapacitást meghaladó többletkapacitásért kell fizetni a rendszerüzemeltetőnek, a jogszabályban meghatározott mértékben. A csatlakozás az ingatlanhoz kötött jog, és a tulajdonos váltások nem érintik.

Kérdés 13: Kik tartoznak majd a „Védendő fogyasztó”-i kategóriába és milyen kiváltságokat élvezhetnek?
Válasz 13: jogszabályban meghatározott előírások alapján a szociálisan rászoruló és a fogyatékkal élő felhasználók tartoznak ide. A besorolásra való jogosultságot igazolni kell. A rájuk vonatkozó kedvezmény részletfizetés, fizetési haladék, késleltetett kikapcsolás, fogyatékkal élők egyéb kiváltságai, stb. lehetnek. Ezek részletes szabályai kormányrendeletben és üzletszabályzatban lesznek lefektetve.

Kérdés 14: Változik-e a gázmérők leolvasásának rendje?
Válasz 14: A mérőleolvasás gyakoriságát az üzletszabályzatokban fel kell tüntetni, de ettől eltérő leolvasásban is megállapodhat a rendszerüzemeltetı és a rendszerhasználó, a fogyasztásmérő berendezéseket azonban a törvény előírásai szerint, évente legalább egyszer le kell olvasni.

Kérdés 15: Mit kell feltétlenül tartalmaznia a számlának?
Válasz 15: Az elfogyasztott korrigált földgázmennyiséget, fűtőértéket, korrekciós tényezőt, a földgáz árát, rendszerhasználati díjakat (szállítási, rendszerirányítási, tárolási és elosztási díj), esetleges támogatások összegét.

Kérdés 16: Hogyan változik a számlatartozás miatti kikapcsolás előtti felszólítási folyamat?
Válasz 16: A kereskedőnek/egyetemes szolgáltatónak a kikapcsolás előtt egyeztetést kell kezdeményeznie a felhasználóval a fizetési haladékról, vagy részletfizetésről. A kikapcsolás elıtt a fogyasztót legalább háromszor postai vagy megállapodás esetén, elektronikus úton értesíteni kell.

Válasz 17: Változnak-e a lakossági fogyasztók fizetési késedelem miatti kikapcsálásának feltételei?
Válasz 17: Igen. A kikapcsolást az elosztói engedélyes végzi a kereskedő/ egyetemes szolgáltató kezdeményezésére. A fogyasztó a jelenlegi 60 napos tartozással szemben csak 3 havi (90 napos) számlatartozás esetén kapcsolható ki, de a kikapcsolást ebben az esetben is meg kell előznie egy egyeztetésnek a fizetési haladékra vagy részletfizetésre vonatkozóan. A fogyasztónak fel kell ajánlani az „előre fizető mérő” felszerelésének a lehetőségét is. Lakossági fogyasztó nem kapcsolható ki munkaszüneti, ünnepnapon, valamint az azt megelızı munkanapon és pihenőnapon.

Kérdés 18: Bővül-e a személyes kapcsolattartási lehetőségek száma?
Válasz 18: Igen. A kereskedőknek és az egyetemes szolgáltatóknak a 10.000 fő felhasználót meghaladó kistérségekben ügyfélszolgálati irodát kell mőködtetniük.

Kérdés 19: Hova lehet panasszal fordulni, ha a fogyasztó nem elégedett?
Válasz 19: Az új földgázellátásról szóló törvény szerint ebben lényeges változás lesz. A lakossági fogyasztóknak 2009. július 1-jétől, számlázási, mérési, díjfizetési és tartozás miatti kikapcsolási panaszában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (1088 Budapest József krt. 6; levelezési cím: 1428 Budapest, Pf. 20.) jár el. Egyéb panaszok kivizsgálásában továbbra is a Magyar Energia Hivatal az illetékes. Első lépésben azonban minden esetben a szerződéses félhez kell fordulni, és amennyiben a probléma nem oldódik meg, akkor lehet a fenti hatóságokhoz írásos panaszt benyújtani.

csatlakozási díj szabadpiaci védendő fogyasztó végső menedékes közüzemi egyetemes gáztörvény
Kapcsolódó cikkek