Cégvilág

OMV: erősebb pozíció Líbiában

Az OMV meghosszabbította szerződéseit a Líbiai Nemzeti Olajtársasággal a nagyobb olajmezők kitermeléséről.

Az osztrák OMV megállapodott a Líbiai Nemzeti Olajtársasággal (NOC) a Murzuq-medencében található NC115 és NC186 jelzésű területekről. Közleménye szerint a két blokkokra vonatkozó új szerződések 1 milliárd dolláros aláírási bónuszt is kikötnek, amelyből az OMV része 249 millió dollár, ezt 3 év alatt kell kifizetni. Az összeg kifejezi a két területen folyó termelésében való hosszú távú részvételt és a jó minőségű olajtartalékokhoz való hozzáférést.

Helmut Langanger, az OMV igazgatóságának kutatásért és termelésért felelős tagja kijelentette: „Az OMV 1975 óta van jelen Líbiában, ahol 1985 óta termel. A Murzuq-szerződések 2032-ig történő meghosszabbítása fontos lépés afelé, hogy biztosítsuk pozíciónkat az országban a jövőben is. A mindkét területen folyó kutatási fejlesztéseknek köszönhetően a két mező jelenlegi napi 300 ezer hordós össztermelése 2012-re hozzávetőlegesen napi 380 ezer hordóra nő. Az ezekre a világszínvonalú mezőkre vonatkozó hozzáférési jog meghosszabbítása, valamint azok jövőbeli kitermelési lehetőségei arról biztosítanak bennünket, hogy Líbia továbbra is portfoliónk alapvető és nyereséges része marad.”



Az OMV 1975 óta van jelen Líbiában, és 1985-ben kezdett el jelentősebben terjeszkedni, amikor megszerezte az Occidental Petroleum líbiai termelővagyonának 25%-át. Azóta az OMV jelentősen tovább terjesztette E&P tevékenységét azáltal, hogy 1994-ben egyezményt kötött a NOC-al, Repsollal és Totallal a hatalmas El Sharara mezőn (NC115 blokk) történő fejlesztésekről és kitermelésről, amelynek hozama több mint napi 200 ezer hordó. 1997-ben szerezte meg az NC186-as blokkot. A mai napig nyolc lelőhelyet találtak ebben a blokkban, amelyek közül öt még ma is kitermelés alatt áll. 2003-ban az OMV-nek és a Repsolnak adták az Exploration 1 nevű kutatási csomagot, amely 6 blokkot – megközelítőleg 70 ezer négyzetkilométernyi területet – fed le. Máig három lelőhelyet találtak. 2007. december 1-jei hatállyal az OMV és az Occidental egyezményt írtak alá arról, hogy újrafejlesztik a hatalmas Nafoora Augila mezőt és más olajmezőket a termékeny Sirte-medencében. A szerződések 30 évig vannak érvényben. Az ezekről a mezőkről származó termelés várhatóan napi 300 ezer hordóra nő a mostani napi 100 ezer hordóról.. Az OMV jelenlegi, Líbiából származó termelése megközelítőleg napi 33 ezer hordó.

Projekttagok

Az NC115-ben a résztvevő partnerek a Repsol (40%) és a Total (30%), míg az NC186-ban a Repsol 32%-ot, az OMV és a Total egyenként 24%-ot, a StatoilHydr 20%-ot tulajdonol.


 

 

VGO Projekttagok Az NC115-ben a résztvevő partnerek a Repsol (40%) és a Total (30%), míg az NC186-ban a Repsol 32%-ot, az OMV és a Total egyenként 24%-ot, a StatoilHydr 20%-ot tulajdonol. -->

Occidental NOC Repsol OMV Líbia total
Kapcsolódó cikkek