Cégvilág

Radikális átszervezés a General Electricnél

Radikális átszervezést indít Jeffrey Immelt vezérigazgató a General Electric (GE) üzleti tevékenységének megújítása, a részvényárfolyam-csökkenésének megállítása és a befektetők bizalmának visszanyerése érdekében.

A pénteken bejelentett új stratégia az infrastruktúrához kötődő tevékenységet helyezi a középpontba, és további távolodást ír elő a hajdani gyökerektől, azaz a gyártástól.

A csoportnál marad tehát a műszaki és az energia-infrastruktúra, a GE Capital és az NBC Universal üzletág, a többi terület kezét viszont elengedi a központ. A fogyasztási cikkeket előállító és az ipari üzletág viszont jövőre közvetlenül a részvényesekhez kerül, akik azután a saját belátásuk szerint bánnak majd azokkal, jó eséllyel azonban túladnak rajtuk. Mint a tervek előzetes bejelentésekor már beszámoltunk, az ipari divízió értékesítése a csoport tizenötezer magyarországi alkalmazottjából tízezret érint. A korábban önálló egészségügyi üzletág beépül az új műszaki csoportba, amelyet John Rice elnökhelyettes vezet. (Az egészségügyi terület korábbi vezetője, Joe Hogan első nem európai vezérigazgatóként nemrég a 112 ezer fős, tavaly 29 milliárd dolláros forgalmat elért svájci–svéd Asea Brown Boveri élére került.)

A GE-részvények árfolyama az elmúlt öt évben lefelé húzta az S&P 500 indexet, ez év eleje óta pedig 23 százalékot esett – mutat rá a Financial Times. Nem véletlen, hogy egy ideje már sürgették a befektetők Immeltet, hozzon nagyon határozott intézkedéseket, ne riadjon vissza még a konglomerátum feldarabolásától sem. A nyomás csak erősödött a legutóbbi negyedéves eredmények közzétételekor.

Immelt azonban nem csupán a tevékenységek fenti hangsúlyáthelyezésére alapoz. Sok amerikai, hasonlóan apadó sikerű társaság mintájára a Közel-Keleten keresi a GE szerencséjét. Honfitársaitól eltérően azonban nem dollármilliárdokat kér kölcsön ottani pénzügyi alapoktól, hanem be kíván szállni a helyi gazdaságba is. A GE Capital a napokban nyolcmilliárd dolláros tőkével vegyes vállalatot alapított Abu-Dzabi állami befektetési ügynökségével, a Mubadalával. A közös cég a térség országaiban és más, fejlődő régiókban fektet majd be a finanszírozásba, de foglalkozna tiszta energiával és vállalati képzéssel is. A Mubadala – amely részvényese a Ferrarinak és a Carlyle kivásárló csoportnak is – jelezte, mindezen kívül be akar kerülni a GE tíz legnagyobb részvényese közé oly módon is, hogy a szabadpiacon vásárol részvényeket. Ez mintegy 3,4 milliárd dollárjába fog kerülni. A lépéssel a GE egy hosszú távú befektetővel gyarapodik. Rövid távúból eddig is túl sok volt már, annak alapján, hogy vezetése kedvező jelenségnek minősítette a részvényárfolyam-esés miatti elpártolásukat.

További részletek itt olvashatók.

GE NBC Universal Jeffrey Immelt GE Capital
Kapcsolódó cikkek