Cégvilág

Természetes kábulat anyáknak!

Minden szülő szereti boldognak látni a gyerekét. Most azonban kiderült, hogy a boldogságérzetben a biokémia is közrejátszik. A kisbabák mosolya egy a kábítószer-függéskor működésbe lépő agyterületet aktivál.

"Úgy tűnik, a babák mosolya természetes kábítószer az anyák számára" – nyilatkozta az MSNBC-nek Lane Strathearn, a Texasi Gyermekkórház munkatársa, aki huszonnyolc első gyerekes anyát vizsgált meg. A teszt során az anyák agyi tevékenységét Funkcionális MRI készülékkel figyelték, a babák viselkedését összevetették az anyák reakciójával.

A mérés kimutatta: amikor az öt-tíz hónapos gyerekek mosolyogtak, az anyák dopaminért felelős területe aktívabbá vált. Ez a terület felelős a kábítószer-függőségért, valamint a szex, illetve az étel által okozott örömérzetért is. A szakértő szerint a jelenség biológiai szempontból indokolható, mivel az anyákat arra sarkallja, hogy törődjenek a kicsikkel.

A tesz emellett a szomorúság által kiváltott anyai reakciókat is magába foglalta. Érdekes, hogy az anyák nem mutattak különösebb reakciót a saját, szomorúnak tűnő gyerekeikkel kapcsolatban. Az anyák agyi tevékenysége minden, síró baba látványára azonos volt. Az viszont továbbra is rejtély, hogy a kimutatott agyi reakciók ösztönösek-e vagy a szocializáció során sajátíthatóak el.

baba öröm gyerek mosoly
Kapcsolódó cikkek