Cégvilág

Mol-INA: holnap dönthet az ajánlatról a horvát tőkepiaci felügyelet

A horvát INA olajipari társaság további privatizációjának legvalószínűbb módja az INA és a Mol közötti részvénycsere - közölte Ivo Sanader horvát kormányfő, aki azzal érvelt, hogy az INA privatizációjából származó pénzre "a költségvetésnek nincsen szüksége, és nem is lenne jó, ha a pénz a költségvetésbe folyna be".

A Poslovni üzleti napilap szerint a horvát tőkepiaci felügyelet csütörtökön dönthet a Mol ajánlatáról. A kormányfő keddi zágrábi - az év végéig terjedő időszak kormányzati terveiről szóló - sajtóértekezletén fejtette ki, hogy olyan privatizációs modellt keresnek, amely nem kelt inflációs nyomást. A részvénycsere mellett elképzelhetőnek tartja az állami kézben lévő INA részvények eladását is - közölte, hozzátéve, hogy a döntést erről "nagyon hamar" meghozzák.

A Mol augusztus 12-én jelezte a horvát tőkepiaci felügyeletnek (HANFA) vételi ajánlatát a közkézen lévő 31 százaléknyi INA részvényre. A Mol ajánlatában szereplő összeg nem ismeretes, de becslések szerint a Molnak 1,26 milliárd euróba kerülnének a papírok. A Poslovni üzleti napilap elemzése szerint a HANFA a határidők lejárta miatt legkésőbb a jövő héten választ ad a Mol vételi ajánlatára. Még valószínűbb azonban, hogy a következő, vagyis csütörtökön esedékes soros ülésén megszülethet a válasz a magyar olajcég beadványára. A tőkepiaci felügyelet a múlt héten kért kiegészítő dokumentumokat a magyar ajánlathoz, ennek kézhezvételétől számítva 14 nap belül kell választ adnia.

A Mol-é jelenleg az INA 25 százaléka plusz egy részvénye - ezt 2003-ban vette 505 millió dollárért -, és most a horvát kormány kezében lévő 44,84 százalékon felüli, több mint 30 százalékos részesedésre pályázik. Ezek részben horvát háborús veteránok tulajdonában vannak, részben a zágrábi tőzsdén forognak. Sanander szerint a részvénycsere mellett szól az a horvát kormányzati cél is, hogy Horvátország az energetika terén függetlenné váljék. "Amennyiben megvalósul a részvénycsere, Horvátország talán a Mol-ban meglévő kis részesedése révén befolyást gyakorolhat a Mol vállalatirányítására, és ezzel részben saját energiafüggetlenségét is biztosíthatja" - fejtegette.

Az INA iránt az osztrák OMV és a Lukoil is érdeklődhet, a Mol esetleges vetélytársai szeptember elejéig adhatják be ajánlatukat. A részvénycsere lehetősége szóba került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader július 10-i dubrovniki kétoldalú megbeszélésén. Akkor újságírókkal közölték: hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaság közötti részvénycseréről. Akkori horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány 14 százaléknyi INA részvényt átadna a Molnak, a magyar társaság részvényeiért cserébe. A horvát államnak az ország 2011 körül lehetséges európai uniós csatlakozása előtt 25 százalékra kell csökkentenie az INA-ban meglévő részesedését, de Zágráb nem szeretné elveszteni ellenőrzését a cég felett, ezért jön jól az együttműködés és az esetleges részvénycsere a Mollal.

INA Mol részvénycsere
Kapcsolódó cikkek