Cégvilág

Sláger a Rózsadomb – Ingatlantrendek Budán

Sláger a tetőterasz és a több százmilliós luxusingatlan a II. kerületben, a korszerűtlen, 70-es években épült házak, a zajos útvonalak mentén fekvő belbudai lakások azonban hosszasan várnak új lakóra.

Az egy nappalis, 2 hálós, két garázshelyes, 70-80 milliós családi házakat keresik leginkább a II. kerület családi házas, II/A jelzéssel ellátott részén – tudta meg az ingatlanmenedzser.hu a Villanegyed Ingatlanforgalmazó vezetőjétől. A 200-250 négyszögöles telken épült, 80-100 négyzetméter körüli, nagy tetőteres, jó állapotú házak gyorsan új gazdára találnak. Az ilyen típusú ingatlant eladók közül azok vannak jobb helyzetben, akik panorámás, jó fekvésű, jó állapotban lévő épületet kínálnak eladásra.

A kerület ezen részén megtalálhatóak a legigényesebb kivitelű,  teljes panorámás luxusingatlanok is. A Hűvösvölgyben például kínálnak most egy 180 négyzetméter alapterületű, 3 szobás, 1052 négyszögöles, 1911-ben épült, század eleji hangulatot idéző polgári villát hatalmas ősfás, intim kertben, télikerttel, beépíthető hatalmas terasszal, fűthető külső medencével. Ez a minőség és ár nem egyedi, 150-250 millió forint közötti áron több eladó ház is található az ingatlaniroda kínálatában.
 
Az új építésű társasházi lakások árai az év második felében kissé emelkedtek, miután a befektetők a gazdasági környezet miatt a korábbiaknál óvatosabbak. Nem kelendőek viszont a hetvenes években épült, nem korszerű fűtésű, kis belmagasságú, fantáziátlan, csak nagy költséggel felújítható, nem jó adottságú telken álló épületek.
 
A tetőteraszos lakások nagyon magas áron, gyorsan gazdára találnak, de a szép panorámával rendelkező, divatos belső terű, igényes kivitelű lakások mérettől függetlenül szintén minden mennyiségben eladhatók – foglalja össze tapasztalatát a Somogyi Tibor, a Best Buda ingatlaniroda vezetője. A II. kerület belső területeinek ingatlanforgalmát jól ismerő szerint a vevők elsősorban az új vagy az újszerű, 70-80-90 négyzetméteres, egy nappalis, két hálós lakásokat keresik. Úgy látja, a garzonlakások ideje lejárt. Az egy időben népszerű, egykor átmeneti megoldásnak vásárolt 35-40 négyzetméteres lakásokat most nehéz eladni.

Továbbra is sláger a Rózsadomb és a Pasarét, itt a lakások egyre drágábbak, miután az üres, beépítetlen telkek szinte egytől egyig elfogytak. Az új építésű lakások négyzetméterára – exkluzivitásuktól, fekvésüktől, felszereltségüktől függően – 500 ezertől 1 millió forintig is felmehet.
 
Pang az a kerület forgalmas útjai mellett, a valamikori impozáns, márvánnyal burkolt Margit körúti házakban például az első emeleteken lévő lakások még el-, vagy kiadhatók irodának, rendelőnek, ám a felsőbb emeletek lakásai már nem keresettek. Eljárt felettük az idő, korszerűtlenek, vannak köztük távfűtésűek, amelyekben a nyílászárókat is ki kell cserélni az odaköltözőnek. A forgalmas utcákban lévő, rossz adottságú használt lakásokhoz már 300-350 ezer négyzetméter áron hozzá lehet jutni, de a magasabb minőséget képviselő, valamelyest korszerűbb otthonok is 500-600 ezer forint/négyzetméter ár alatt kelendők csak.

rozsadomb ár fűtés ingatlan margit körút
Kapcsolódó cikkek